Bačić: Hrvati diskriminisani, obavestićemo EU

26 sep 2014

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai sledi paušalne ocene vojvode-predsednika Tomislava Nikolića o Bunjevcima

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić izjavio je danas da će to telo kulturne autonomije Hrvata u Srbiji ukazati na diskriminaciju te nacionalne manjine, u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Bačić je za agenciju Beta rekao da država Srbija u identitetskim sporovima mora ostati neutralna.

Dodao je da odluka gradonačelnika Subotice jenea magalija da ne dozvoli održavanje naučno-stručnog skupa o bunjevačkom pitanju u Gradskoj kući u Subotici “uznemirava”.

Direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov optužio je Maglaija da diskriminiše hrvatsku nacionalnu zajednicu.

Žigmanov je za agenciju Beta rekao da ta zabrana predstavlja i zabranu da se o pitanju identiteta i nacionalne pripadnosti Bunjevaca u Vojvodini govori drugačije nego što je to rekao predsednik države Tomislav Nikolić.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai zabranio je da naučno-stručni skup pod nazivom “Identitetske sastavnice i prijepori bunjevačkih Hrvata” bude danas održan u Gradskoj kući. Skup je održan u prostorijama subotičke biskupije.

“Ovaj skup nije posvećen prebrojavanju krvnih zrnaca i povećanju nacionalne tenzije u gradu i šire, kako je to Maglai rekao, već stručnom sagledavanju ovog pitanja”, kazao je Žigmanov.

Dodao je da svako ima pravo da se izjašnjava kako želi, ali je rekao da ne može da pristane na to da nacionalna pripadnost Bunjevaca bude rešena “paušalnom političkom izjavom”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!