Bačen suzavac na odbornike u Beloj Crkvi

15 jan 2016

Obezbeđenje nije dozvolilo odbornicima DS i LSV da prisustvuju sednici vanredne skupštine

Predsednik Demokratske stranke u Beloj Crkvi Željko Crnogorac izjavio je danas da opštinsko obezbeđenje nije dozvolilo odbornicima te stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) da prisustvuju sednici vanredne skupštine.

Crnogorac je kazao da je na odbornike DS i LSV bačen suzavac, a da se policija ne odaziva pozivima da dođe u Opštinsku upravu Bele Crkve.

„Obezbeđenje se nalazi i unutra i napolju i ne dozvoljavaju odbornicima da uđu u zgradu opštine“, rekao je predsednik DS i odbornik te stranke u Beloj Crkvi.

On je poručio predsedniku Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću da odmah danas raspiše izbore.

„Hoćemo demokratiju i u Beloj Crkvi. Nećemo da nas niko bije. Mi imamo pravo da kažemo svoje mišljenje za skupštinskom govornicom i to pravo smo davali i Vučiću kada je bio u opoziciji“, kazao je Crnogorac.

Vanredna sednica skupštine u Beloj Crkvi počela je danas u 10 časova i sazvana je na inicijativu opozicione SNS.  U toj opštini na vlasti je koalicija predvođena DS, LSV i Jedinstvenom Srbijom, čiji je potpredsednik nedavno prešao u SNS.

Odbornica LSV: U Beloj Crkvi traje haos

Predsednica lokalnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Beloj Crkvi Sandra Ristić potvrdila je danas da je na odbornike te stranke i Demokratske stranke bačen suzavac.

Ristić, koja je ujedno i odbornica LSV u skupštini u Bele Crkve, izjavila je da je bezbednost odbornika u Beloj Crkvi ugrožena.

Bela Crkva LSV„Unajmljeno je fizičko obezbeđenje koje ne dozvoljava odbornicima da uđu u zgradu opštine i prisustvuju sednici. Na nas je bačen suzavac, a policija se ne odaziva pozivima da dođe i smiri situaciju“, kazala je Ristić.

Ona je objasnila i da vanredna sednica skupštine još uvek nije zvanično počela, jer „traje haos“.

„Ne osećamo se sigurno i više niko od nas nije bezbedan“, dodala je odbornica LSV.

Odbornica LSV Sandra Ristić kazala je da su odbornici LSV i jedan odbornik DS odlučili da stupe u štrajk glađu kako bi skrenuli pažnju na nasilje koje su pretrpeli.

„Svi odbornici LSV i odbornik DS Željko Crnogorac štrajkovaće sve dok se ne prekine nasilno ponašanje u Beloj Crkvi“, rekla je Ristić.

Ona je navela i da je predsednik Skupštine Bele Crkve pozvao odbornike usmenim putem da se vanredna sednica održi u sali Kulturno prosvetnog centra u toj opštini.

„Odbornici LSV i DS ostaju u sali skupštine, jer samo ovde može i sme da se održi sednica lokalnog parlamenta“, istakla je odbornica LSV.

Ona je navela i da su LSV i DS pokušali da predaju čelniku lokalne skupštine protestnu prijavu zbog, kako je rekla, suzavca i sprečavanja odbornika da prisustvuju sednici, ali da im je i to bilo onemogućeno.

Predsednik opštine Bela Crkva: SNS krši zakone i Ustav

Predsednik opštine Bela Crkva Stanko Petrović ocenio je danas da su poslednja dešavanja u toj opštini nezabeležena u Srbiji i da je nasilje u državi postalo uobičajeno u poslednjih nekoliko godina.

Predsednik Demokratske stranke (DS) u Beloj Crkvi Željko Crnogorac rekao je da je na odbornike DS i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u toj opštini danas bačen suzavac, da im privatno obezbedjenje ne dozvoljava da prisustvuju vanrednoj sednici skupštine koja je sazvana na inicijativu Srpske napredne stranke (SNS), koja je u opoziciji.

Stanko Petrović (DS) je kazao i da ne zna da li će danas biti smenjen ili ne, ali da to više nije ni bitno.

„Ne radi se o mojoj funkciji, već je u pitanju kršenje zakona i Ustava Srbije“, rekao je Petrović.

On je kao primer naveo to što je SNS jutros sazvala sastanak komisije za razrešenja i imenovanja direktora javnih preduzeća, koji su birani na konkursu, te stoga ne mogu biti smenjeni na takav način.

„Odbornike su juče odveli u karantin i dovezli autobusom danas. Primetno da je da su neki od njih pod sedativima i uplašeni za svoju sigurnost“, kazao je predsednik opštine Bela Crkva.

Prema njegovim rečima, policija je nedavno došla na lice mesta, a vanredna sednica još uvek nije počela.

U Beloj Crkvi na vlasti je koalicija predvodjena DS, LSV i Jedinstvenom Srbijom, čiji je potpredsednik nedavno prešao u SNS.

Mirović: DS i LSV fabrikuju lažne afere

Predsednik Saveta za Vojvodinu Srpske napredne stranke (SNS) i potpredsednik te stranke Igor Mirović optužio je danas Demokratsku stranku (DS) i Ligu socijaldemokrata Vojvodine (LSV) za nasilje u Skupštini Bele Crkve i fabrikovanje lažnih afera.

Igor MirovićPredsednik DS u Beloj Crkvi Željko Crnogorac rekao je da je na odbornike te stranke i LSV danas bačen suzavac, da im privatno obezbedjenje ne dozvoljava da prisustvuju vanrednoj sednici skupštine koja je sazvana na inicijativu SNS, koja je u opoziciji.

Igor Mirović je izjavio da će SNS u toku dana pokazati dokaze šta se događalo u sali lokalne skupštine.

„DS je nasiljem pokušala da prekine sednicu na kojoj je većina odbornika svojom voljom htela da razreši predsednika opštine na demokratski način i bez pritisaka. Odbornici DS su hteli da uđu u salu silom i bacili su suzavac, a odbornik LSV je pokušao da prekine sednicu prevrtanjem stolova i izazivanjem incidenta“, naveo je Mirović.

On je rekao i da očekuje da će u toku dana biti nastavljena sednica na kojoj će biti izglasano novo opštinsko rukovodstvo.

Funkcioner SNS je kazao da je to dokaz nasilnog karaktera političke konkurencije, koja silom hoće da ostane na vlasti.

„SNS osuđuje ponašanje i traži da se vinovnici kazne i pronađu“, poručio je on.

Prema njegovim rečima, SNS je ispoštovala i zakonsku proceduru za sazivanje sednice.

Komentarišući izjavu pokrajinskog sekretara Branislava Bugarskog, koji je tražio od međunarodne zajednice da pošalje posmatrače na izbore i zaštiti građane Vojvodine, Mirović je kazao da su takve reči zabrinjavajuće, jer Vojvodina nema potrebe da je neko štiti osim od onih koji, kako je naveo, pokušavaju da mimo volje naroda i to još od 2012. godine, pa onda i 2014. godine, a i sada u Beloj Crkvi menjaju političku situaciju“.

„U pitanju je paničan strah DS i LSV odpromena, pa čak i u jednoj ovako maloj opštini. Plaše se izbora i toga da ih posle 15 godina vlasti narod više neće“, istakao je on.

Mirović je ocenio i da je u istoriji na vlasti duže od Bojana Pajtića bio jedino Tito.

Nova osudila napad na odbornike u Beloj Crkvi, traži ostavku premijera

Nova stranka zatražila je danas da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku i osudila, kako je navela, napade odbornika Srpske napredne stranke (SNS) na odbornike demokrata u Beloj Crkvi.

„Poslednji primer nasilništva naprednjaka u Beloj Crkvi, kada je na odbornike demokratske opcije bačen čak i suzavac, još jedan je razlog zbog kojeg zahtevamo da premijer Aleksandar Vučić što pre podnese ostavku i time omogući uslove za raspisivanje izbora. Nova stranka upozorava da se nasilje SNS neće ćutke trpeti, već ćemo se protiv njega boriti svim raspoloživim zakonitim sredstvima“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da izbori treba da budu raspisani jer je Vlada koju vodi Aleksandar Vučić „nebrojeno puta dokazala svoju nesposobnost“.

„Današnji divljački čin u Beloj Crkvi primena je već vidjenog naprednjačkog recepta prekrajanja izborne volje i nezakonitog otimanja vlasti – uvek počinje pretnjama, ucenama, potkupljivanjima, zatim odvodjenjem odbornika u ‘karantin’, a završava se fizičkim nasiljem“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!