Autorka prvog doktorata o korupciji: Nema vođe koji je iskreno protiv korupcije

10 jan 2016

U Srbiji odnegovan ceo sistem pogrešnih vrednosti

Novosađanka Dragana Mitrić Aćimović i autorka prvog doktorata u Srbiji čija je tema psihologija korupcije izjavila je danas da je u Srbiji odnegovan ceo sistem pogrešnih vrednosti, koji je savršena podloga za široko rasprostranjenu korupciju.

Ona je u izjavi za B92 rekla da je sistem u Srbiji, poslednjih 25 godina, naštimovan za snalažljive, što je druga reč za korupciju. U Srbiji još ne postoji politički vođa koji se iskreno bori protiv korupcije.

“Onog momenta kada budemo imali vođu koji stoji istaknut jasno sa antikoruptivnim vrednostima i onog momenta kada on oko sebe okupi saradnike koji jednako kao on promovišu borbu protiv korupcije, mi ćemo doći do toga da je sramota kupiti diplomu, bude sramota podmititi policajca ili nešto slično što je do sada bilo u domenu snalažljivosti i nešto čemu se do sada aplaudiralo u ovoj zemlji”, kaže Dragana Mitrić Aćimović.

Prema njenim rečima, zaposleni u privatnom sektoru spremniji su za korupciju nego oni u državnom, pokazalo je jednodišnje istraživanje faktora koji utiču na pojedinca da se opredeli za korupciju. Na takve rezultate, sasvim sigurno, uticalo je to što je privatni sektor u vreme istraživanja bio u znatno lošijem položaju u odnosu na državni.

“Ono što se u međuvremenu promenilo to je da je najavljeno otpuštanje u državnom sektoru, takođe je nastupio onda i solidarni porez i mnogo šta što je doprinelo tome da se pozicija zaposlenog u državnom sektoru naruši, može dovesti do toga da se tu promeni stanje, odnosno da se poveća spremnost zaposlenih u državnom sektoru na korupciju”, ističe Mitrić Aćimović.

U organizacijama u Srbiji glavnu reč, kaže ona, obično vode ljudi koji su koruptori. Manipulišući poslovnom etikom takoreći navode zaposlene na korupciju.

Pojedinci koji se suprotstave korupciji, često bivaju izloženi mobingu poslodavca. Zanimljivo je, što je pokazalo i istraživanje, da zaposleni čak i u takvim okolnostima, kada su izloženi pritiscima i mobingu, nisu spremni da napuste posao.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!