Australija: Internet ‘ubija’ printane medije

22 Jun 2012

Nekada moćne institucije, četiri najveće novinske kuće, već decenijama kroje glavne naslovnice. Ove sedmice glavna vijest postali su sami sebi

Internet sve više postaje sastavni dio života, pogotovo kada se radi o informiranju. Printani mediji ne mogu pratiti dinamiku kojom se informacije plasiraju na internetu.

Australska medijska kuća News Limited, u vlasništvu Ruperta Murdocha, najavila je otpuštanja radnika. Kompanija tvrdi da je prisiljena tražiti način kako da ostane relevantna, čak i ako to znači prelazak iz printane u digitalnu formu.

Nekada moćne institucije, četiri najveće novinske kuće, već decenijama kroje glavne naslovnice. Ove sedmice glavna vijest postali su sami sebi.

Vrtoglav pad

U ponedjeljak je Fairfax Group – izdavač dnevnih listova Sydney Morning Herald i The Age – objavila da ima 2.000 radnika viška, što je razbjesnilo radnike u printanim medijima.

“Stidite se vi u Fairfaxu, stidite”, ogorčen je jedan od radnika.

News Limited, dio carstva Murdocha, prati stope svojih rivala. Osoblje je putem videa, postavljenog na internet, obaviješteno da će jedan broj ureda biti ukinut.

“Plan je da broj ureda sa 19 smanjimo na pet. Nažalost, to znači da će mnogobrojna radna mjesta biti ukinuta”, kaže direktor News Limiteda Kim Williams.

I dok socijalne mreže i jednostavan pristup digitalnom sadržaju ljudima okupira sve više vremena, prodaja novina u Australiji strmoglavo opada.

Naplata digitalnog sadržaja

U prosjeku pad iznosi 10 posto u posljednjih pet godina, a pojedini listovi bilježe pad od 12 posto samo u prošloj godini. Kao odgovor, iz Fairfaxa planiraju prodor na internet kako bi naplatili pristup digitalnom sadržaju.

Novine ne gube na popularnosti samo u Australiji, već i u ostatku svijeta.

“Smrt novina kao printanog proizvoda je sve bliža. Nema teorije da se to ne dogodi. Pitanje je samo vremena. Pojedine novine će za nekoliko godina, druge možda za deset”, smatra medijski analitičar Tim Burrowes.

Na kraju, novine će vjerovatno opstati, ali će promijeniti oblik. Većina će ih čitati na nekoj vrsti ekrana, ali je teško povjerovati da će šuškavi novinski papir u potpunosti nestati.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!