Ateisti: Sveštenicima nije mesto u Vojsci Srbije

16 jan 2016

“Ako su nas ratna prošlost sa kraja 20. stoleća i školska iskustva od početka 21. stoleća nečemu naučile, to je da prisustvo sveštenika u državnim institucijama, samo pomaže narastanju fanatizma"

Udruženje građana Ateisti Srbije zatražili su danas da u Vojsci Srbije ne bude vojnog sveštenstva i ocenili da je reč o još jednom primeru kršenja Ustava Srbije, prema kojem su crkva i država razdvojene.

“Čak je i vojska krenula tragičnim putem sujeverja, mističnih obreda i sramotnog potcenjivanja razuma i dostojanstva”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da “tužni primer” podele molitvenika i Novog zaveta pripadnicima Vojske Srbije svedoči o nametanju jedne religije, one koju zastupa Srpska pravoslavna crkva.

Dodaje se da Ateistima Srbije ne pada na pamet da predlažu da se vernicima zabrani da veruju i da svoje obrede obavljaju.

“Mi samo i uvek insistiramo na tome da svoja verovanja obavljaju na mestima koja su za verske službe i namenjena, a to su verski hramovi. To su, štaviše, učenja i njihovih verskih zajednica”, navodi se u saopštenju.

Ateisti Srbije kritiokovali su i pukovnika Stevicu Karapandžina, direktora Medija centra Odbrana, koji je objavio knjigu “Verska služba u Vojsci Srbije – uticaj na operacije kopnene vojske”.

“U njoj pokušava da razradi ulogu vojnih sveštenika u planiranju i izvođenju operacija kopnene vojske. Ta uloga ne može a da nas ne navede da pomislimo na neku od avanturističkih video igara ili na neki od filmova, gde u mitskim svetovima ili u dalekoj prošlosti, sveštenici mađijanjem iza borbenih redova, bacaju kletve na protivnike, kunu ih i magijskim ritualima plaše”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je autor možda inspiraciju pronašao i u našoj bližoj istoriji, gde je sveštenstvo bilo “i te kako uključeno u ratno huškanje”, pa i ratne napore raznih vojnih i paravojnih jedinica širom bivše Jugoslavije.

“Da li ga je motivisao Jelenko Mićević, poznat kao vladika Filaret, u svojoj karakterističnoj pozi pored tenka, sa teškim mitraljezom u rukama? Možda je ipak odlučujuća bila poruka Ljubomira Kačavende, vladike Vasilija, kada je pozvao na osvetu nad muslimanima u Bosni? Ili je ipak na njega najsnažniji uticaj ostavio jeromonah Gavrilo Marić, koji je blagosiljao paravojnu formaciju ‘Škorpioni’, pred masakr u Srebrenici?”, navodi se u saopštenju.

Oni su kritikovali i bivšeg ministra vera Bogoljuba Šijakovića, zbog njegovih pohvala spomenutoj knjizi, a Pravoslavni bogoslovski fakultet, na kojem Šijaković predaje, nazvali su “paranaučnom ustanovom, štetno prikačenoj na nekada zdravo tkivo Univerziteta u Beogradu”.

“Ako su nas ratna prošlost sa kraja 20. stoleća i školska iskustva od početka 21. stoleća nečemu naučile, to je da prisustvo sveštenika u državnim institucijama, samo pomaže narastanju fanatizma. Brojni čudovišni ratni zločini, koje su blagosiljali sveštenici raznih konfesija u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, nose jasan verski beleg mržnje i netrpeljivosti”, piše u saopštenju.

“Uzmite se u pamet, gospodo vojnici. Sačuvajte sopstvenu čast. Setite se da potičete iz običnog naroda, od kog je SPC i moralno i materijalno beskrajno daleko. Verskim dogmama recite jasno i glasno – Ostav!”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!