Ateisti Srbije: Religiji nije mesto unutar državnih institucija

09 jan 2016

Državni funkcioneri da o svom trošku i kod svoje kuće obavljaju svoje verske rituale

Ateisti Srbije istakli su danas da religiji nije mesto unutar državnih institucija i da se ona ne sme finansirati ni na koji način iz državnog budžeta.

U reakciji Ateista Srbije na navode Nove Srbije (NS) da predsednik Republike Nikolić i ministar za vanredne situacije i lider NS Ilić nisu prekršili Ustav unošenjem badnjaka u zgradu Predsedništva i poklanjanjem deset miliona dinara crkvi u Čačku, upozorava se da Ustav Srbije svim građanima garantuje pravo na slobodu veroispovesti i da je upravo zbog toga diskriminatoran Zakon o crkvama i verskim zajednicama, kojim država, kako se ocenjuje, suštinski legalizuje samo sedam takozvanih tradicionalnih verskih zajednica.

Ateisti smatraju da se time snažno sugeriše, ako ne i nameće to u koje verske dogme građani smeju slobodno da veruju.

„Zbog te slobode veroispovesti, regulisane zakonima Republike Srbije i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, čija je Srbija potpisnica, svi građani, pa i predsednik Nikolić, ministar Ilić ili bilo ko drugi, smeju o svom trošku i kod svoje kuće da obavljaju svoje verske rituale kako god žele. Niko im to ne osporava, niti brani, niti želi da zabrani“, poručili su Ateisti Srbije.

Oni su dodali da državni funkcioneri svoje verske rituale ne smeju da organizuju u državnim institucijama i o trošku budžeta države, jer su te institucije i budžet vlasništvo i obaveza svih građana, a ne samo pojedinaca ili većine.

„I zbog toga se državne institucije, škole, bolnice, vojni objekti, opštine i tako dalje, ne smeju koristiti za bilo kakve religijske rituale niti za postavljanje kapela i drugih verskih objekata ma koje verske zajednice. Kapelama je mesto na privatnom ili crkvenom zemljištu, a religijskim ritualima je mesto u privatnim i crkvenim prostorijama“, navodi se u saopštenju.

Ateisti su poručili i da dobrobit svih građana ne podrazumeva zidanje bezbrojnih crkava i sečenje ugroženih vrsta drveća, već da su to putevi, škole, bolnice, biblioteke.

„Užasava i to da ove elementarne civilizacijske postulate ne razumeju i najviši državni činovnici. Ne kažemo da nas čudi, uzevši u obzir sada već tradiciju njihovog ponašanja, zloupotrebe institucija i bahato trošenje budžetskih sredstava zarad zadovoljenja lične potrebe za samoreklamerstvom u širenju dogmi jedne verske zajednice“, istakli su Ateisti Srbije.

Oni su državnim funkcionerima poručili i da „u pauzi molitvi i čerupanja budžeta“ prouče Ustav Srbije i sete se da su oni službenici građana, te da građani nisu njihovi službenici.

„Setite se da ste obavezni da služite svima nama, građanima Srbije. Na korist svih nas i države koju sticajem okolnosti i vi vodite“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!