Ateisti Srbije: Nikolićeve izjave su bizarne i nacističke

26 jan 2016

“Nikolić je sve začinio izjavom koja bi, uvereni smo, dirnula i zloglasnog doktora Mengelea"

Udruženje građana Ateisti Srbije saopštilo je danas da je “užasnuto” izjavama predsednika Srbije Tomislava Nikolića i optužilo ga da je još jednom prekršio odredbe Ustava Srbije, po kojem je crkva odvojena od države, kao i da je dao nacističke izjave, zbog čega bi, kako su ocenili, trebalo da podnese ostavku.

Ateisti Srbije su podsetili da je Nikolić juče, prilikom polaganja kamena temeljca za Centare izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, položio i vremensku kapsulu sa “bizarnom”, za naučni poduhvat potpuno besmislenom porukom: “što čovek započne, nek’ Bog ne ospori”.

“Smatramo potpuno ponižavajućim za jednu naučnu instituciju u narastanju da je predsednik države svodi na parametre apstraktne, izmaštane i primitivne božje volje”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ateisti Srbije optužili su Nikolića da je istom prilikom “zapao u eugeničarski trans” i počeo da daje izjave koje su po svojoj retorici “prikladnije za Rajhstag 1935. godine, nakon usvajanja zloglasnih nacističkih Nirnberških zakona”.

“Nikolić je sve začinio izjavom koja bi, uvereni smo, dirnula i zloglasnog doktora Mengelea. Naime, Nikolić je dopustio sebi da kaže da: ‘Deca treba da se rađaju ovde, sa srpskim genetskim materijalom, sa srpskim kodom’”, podseća se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da “baštinici nacističkih metoda” utvrđivanja rasne, odnosno nacionalne superiornosti ili prioriteta, moraju biti jasno označeni kao nedostojni obavljanja ma koje državne funkcije.

“Sramota koju Srbiji ovakvom užasnom, rasističkom izjavom čini Nikolić, teško se može sakriti, a kamoli sprati. Najmoralnije bi bilo da se povuče sa položaja koji ionako sistematski sramoti, te da se onda, oslobođen obaveze da makar formalno poštuje sve građane Srbije, slobodno prepusti razvijanju svoje eugenike, u institucionalnim okvirima, koje zakoni Srbije predviđaju”, piše u saopštenju.

LSV: Nikolićeva izjava je primer fašističke eugenike

LSVLiga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) optužila je danas predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je svojom izjavom o “srpskom genetskom materijalu i kodu” demonstrirao ne samo “zapanjujući stepen neukosti”, čime je Srbiju izložio javnoj poruzi, već je upotrebio termine iz fašističke eugenike.

“Stav Tomislava Nikolića da će banka za matične ćelije ‘sačuvati najlepše karakteristike srpskog naroda’ osim što je naučno neistinita, može se oceniti kao eklatantan primer eugenike. Eugenika kao rasistička disciplina o ‘superiornim’ i ‘inferiornim’ rasama i važan segment fašističkih ideologija, ostavila je zastrašujuće posledice u 20. veku”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Stručni savet za nauku te stranke optužio je Nikolića da je jučerašnjim pozivanjem na boga, prilikom otvaranja naučne institucije u Kragujevcu, negirao naučni pogled na svet i prekršio ustavno načelo po kojem je crkva u Srbiji odvojena od države.

“Na taj način, on je izvrgao ruglu sve ljude u Srbiji kojima je nauka poziv. Nauka u Srbiji je odavno ugrožena zbog bednog materijalnog statusa, a sve češći udari predsednika Nikolića na profesionalni i moralni integritet naučnih radnika čine njihov položaj u Srbiji još težim”, ocenjuje se u saopštenju.

LSV je Nikolićeve navode o nacionalnom genetskom materijalu nazvao “besmislicama i rasističkim izjavama”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!