Ateisti Srbije: Ministar crkvi iz budžeta poklonio 10 miliona dinara

07 Jan 2016

Najviši državni organi da počnu da poštuju Ustav

Ateisti Srbije saopštili su danas da je ministar Velimir Ilić poklonio čačanskog crkvi deset miliona dinara za građevinske radove, a da su sredstva obezbeđena iz državnog budžeta.

Ateisti su istakli da je taj novac crkvi promptno prebačen, a da je država preko ministra koji je i sam iz Čačka, crkvi već poklonila svečani luster vredan nekoliko hiljada evra.

“Urađeni su i okolni trotoari i pristupni putevi, a vrednost je nepoznata, ali ne iznosi manje od nekoliko desetina hiljada evra. Njih nismo videli na mapi puteva u Srbiji, koju je premijer Vučić nedavno pokazivao, ali je jasno da je ovaj prilaz bio bitniji i vanredniji od koridora 10 i većine blatnjavih i zapuštenih puteva u Srbiji”, ocenili su ateisti.

U saopštenju se dodaje i da, dok je narod siromašan i prisiljen na štednju ili ponižavajuće “povišice” od po 100 ili 200 dinara, vlada Srbije poklanja organizaciji koja je oslobođena poreza i budžetski privilegovana sa više od šest miliona evra godišnje, još zasigurno preko 100.000 evra.

“Ako se zna da se i ministar Ilić i predsednik države Nikolić prosto diče time što su vernici, te ako su veliki crkveni praznici, poput nastupajućeg pravoslavnog Božića prilika za preispitivanje sebe i svoje vere, onda im je ovo sjajna prilika da se pogledaju u ogledalo ljudskosti. Ako u tom ogledalu i dalje vide ljude koji se ponašaju odgovorno prema svojim funkcijama i prema građanima koje su se obavezali da poštuju, štite i pomažu, onda je negde došlo do velike greške”, poručili su Ateisti Srbije.

Oni su dodali i da bi dobar korak ka tome da građanima 2016. bude bolja bio i taj da najviši državni organi počnu da poštuju Ustav.

“Dok sa jedne strane predsednik Republike u zgradu Predsedništva unosi gotovo čitavo truplo hrasta lužnjaka, posečenog radi pokazivanja da je on najverniji od svih vernika, na zadatku satiranja flore Srbije, sa druge strane, ministar za vanredne situacije, Velimir Ilić, šakom i kapom budžetska sredstva poklanja Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!