Astra: Nadležni ne čine ništa da spreče eksploataciju radnika iz Srbije u inostranstvu

20 Oct 2017

“Radnici ne žele da zvanično prijavljuju slučajeve zbog straha za svoju i bezbednost svoje porodice, jer agencije imaju sve njihove lične podatke i kućne adrese”

Organizacija Akcija protiv trgovine ljudima (Astra) iz Beograda saopštila je da nedavno privođenje radnika iz Srbije u Slovačkoj ne predstavlja novi problem, kojeg nadležni u Srbiji nisu svesni, već su slučajevi eksploatacije i kršenja prava državljana Srbije u Slovačkoj prisutni već nekoliko godina, a nadležni organi su o njima kontinuirano obaveštavani i uprkos tome praktično ništa nisu preduzeli da zaštite radnike i kazne agencije koje ih zloupotrebljavaju.

Astra je u saopštenju za javnost navela da je od 2015. godine do danas primila veliki broj poziva od građana Srbije koji su se interesovali ili odlazili na rad u Slovačku, uglavnom na poslove u fabrikama velikih korporacije za proizvodnju i sklapanje delova za televizore, automobilskoj industriji i prehrambenoj industriji.

“Radnici su prevashodno vrbovani putem ponuda i oglasa objavljenih na Fejsbuku (Facebook) i na različitim sajtovima koje postavljaju pojedinci ili agencije od kojih neke imaju, a neke nemaju licencu za posredovanje u zapošljavanju koju izdaje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Sve agencije su od radnika tražile da plate troškove izdavanja radne dozvole i zdravstvenog osiguranja, iako je to u suprotnosti sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti”, piše u saopštenju.

Prema svedočenju radnika koji su prihvatili ponudu za rad u Slovačkoj, građani najčešće nisu prijavljeni i nemaju ugovore o radu, te su angažovani ilegalno, moraju da rade 12-14 sati dnevno, a njihove plate, ako su uopšte i plaćeni, daleko su ispod onoga što je obećano i dogovoreno, navela je Astra.

“U većini slučajeva radnicima je isplaćeno tek toliko da imaju za povratak u Srbiju. Osim toga, ponižavanje i kažnjavanje radnika od strane poslodavaca nije retkost”, piše u saopštenju.

Astra je precizirala da se povodom prijava građana u više navrata obraćala MUP-u Srbije, Tržišnoj inspekciji pri Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije, koja je nadležna za nadzor nad agencijama koje nisu licencirane za posredovanje u zapošljavanju i Sektoru za zapošljavanje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je nadležan za nadzor nad radom licenciranih agencija za zapošljavanje, apelujući na njih da preduzmu neophodne mere, istraže ove slučajeve i spreče kršenje prava i moguću radnu eksploataciju građana Srbije u Slovačkoj.

Astra je navela da je o tim problemima informisala i Ministarstvo inostranih poslova i Ambasadu Srbije u Slovačkoj, kao i Ambasadu Slovačke u Srbiji, kako bi i oni sa svoje strane pomogli radnicima, to jest obavestili nadležne organe u Slovačkoj o ovoj situaciji, ali je reakcija nadležnih retko odlazila dalje od inspekcijskih poseta agencijama, naplate kazni zbog kršenja Zakona o oglašavanju, upućivanja nelicenciranih agencija da se licenciraju kod Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i eventualnog zatvaranja u slučajevima nepopravljivih nepravilnosti u radu.

“Neretko se dešava da vlasnici agencija koje su po nalogu inspekcije zatvorene, otvore novu agenciju pod drugim imenom”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da ni Ministarstvo spoljnih poslova nikad nije pružilo značajniju i adekvatnu pomoć radnicima koji su bili hapšeni ili zlostavljani u Slovačkoj, uz opravdanje da zvanične prijave ne postoje, kao ni pisani dokazi o zloupotrebi radnika.

“Radnici ne žele da zvanično prijavljuju slučajeve zbog straha za svoju i bezbednost svoje porodice, jer agencije imaju sve njihove lične podatke i kućne adrese”, upozorava se u saopštenju i dodaje da su sada, umesto istrage da li u ovim slučajevima ima elemenata trgovine ljudima, eksploatacije i prevare, privedeni oni kojima je pomoć bila potrebna, a državni organi Srbije još jednom nisu stali iza svojih građana.

Astra je podsetila i na slučajeve eksploatacije radnika iz Srbije na izgradnji olimpijskih objekata u Sočiju u Rusiji, koja se odvijala po sličnom scenariju.

“Nijedan od prijavljenih slučajeva radne eksploatacije nije imao sudski epilog niti je za bilo koji slučaj radne eksploatacije doneta osuđujuća presuda protiv počinilaca”, piše u saopštenju.

Grupa radnika iz Srbije privedena je u Slovačkoj 18. oktobra, baš na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!