Antonijević o odnosima u regionu: Sada smo na vrhuncu tenzija 

"Nažalost, ne vide se putevi saradnje, a njih takođe ima"

12. jan 2019

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo Srbije, govoreći o odnosima u regionu, ocenio je da smo sada na vrhuncu tenzija, a da nakon toga može doći smirivanje i okretanje ekonomskim i drugim temama koje su za građane mnogo značajnije. „Sada se polako vraćamo na pitanja koja su bitna“, rekao je.

Govoreći o odnosima u regionu, Antonijević kaže da se vidi određena regresija.

„Retorika se podigla na neki viši nivo. Nažalost, ne vide se putevi saradnje, a njih takođe ima. Ne znam zbog čega su se države u regionu odlučile da govore o negativnim pojavama. Retki su mediji koji prate pozitivno u regionu, potenciraju se incidenti, na njima možete graditi urušavanje odnosa, kao što sad vidimo“, rekao je.

Dodao je, govoreći o izjavama zvaničnika, da svaka izjava mora imati određenu težinu.

„Mora se shvatiti odgovornost, naročito kada je izjava upućena regionu, kao izjava premijerke Brnabić da je njen utisak da u Srebrenici nije bilo genocida. Naišla je na osudu, ali se postavlja pitanje na koji način osuditi te izjave. To ponašanje ne sme da postane mejnstrim u regionu“, smatra Antonijević.

Komentarišući odnos Bošnjaka prema tome, kao i nedostatak takvih izjava sa njihove strane, kaže da to može da bude posledica toga što su Bošnjaci neko ko nema rezervnu državu.

„Sa druge strane, veliki broj njih je direktno osetio posledice onoga što se dešavalo devedesetih, vrlo dobro znaju šta znači kada postoje takve izjave. To je dobro, to bi trebalo da posluži kao model ponašanja drugim narodima koji žive u regionu“, kaže on.

Antonijević misli da smo na vrhuncu tenzija.

„Nakon toga može doći smirivanje i okretanje ekonomskim i drugim temama, koje su za građane mnogo značajnije. Sada se polako vraćamo na pitanja koja su bitna“, smatra on.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga