Antonijević: Na svakom koraku govoriti o medijskim slobodama

18 Oct 2017

"U Srbiji je još uvek veliko nerazumevanje za ljudska prava, a administracija se nije navikla na zakone”

Ozbiljnost situacije nalaže da se na svakom koraku govori o medijskim slobodama, ne možete paušalno govoriti da su medijske slobode zagarantovane, a situacija je složena i zbog napada na novinare i zbog drugih stvari koje se dešavaju, izjavio je danas kaže Milan Antonijević direktor Komiteta pravnika za ljudska prava.

Antonijević je za Televiziju N1 rekao da mora da se radi na solidarnosti novinara i da poruka ka svim političarima mora da bude jasna: novinari treba da prenose tačne informacije i to da čine bez pritisaka i bez upliva politike.

“Medijske slobode su osnov, morate poslati građanima poruku da je ono što vide u medijima tačna situacija. Možete dobiti kratkoročno političke poene sakrivanjem iza nečega što nije istina, ali to ne može biti dugoročno”, kazao je Antonijević.

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) u petak obeležava 20 godina postojanja.

Za to vreme, više od 30 hiljada građana je u ovoj nevladinoj organizaciji pronašlo pravnu pomoć u postupcima pred domaćim sudovima i Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. YUCOM je učestvovao u pisanju brojnih zakona iz oblasti ljudskih prava koji su i danas na snazi, aktivan je u zagovaranju i promovisanju vladavine prava, podizanja javne svesti o važnosti ljudskih prava i građanskih sloboda.

Na pitanje da uporedi situaciju u oblasti ljudskih prava s početka rada i danas, Antonijević kaže: “Osim što su bila veoma slična lica, bilo je više pritisaka, sistemski problemi što se tiče ljudskih prava, političke torture, ubistva. Vaš život je bio ugrožen ukoliko ste se bavili ljudskim pravima. Kada pogledate kako smo reagovali devedesetih, videćete da smo se obraćali državi koja kao da je mogla da odgovori, a nakon 5. oktobra je nastavljena naša borba”.

Antonijević je ocenio da je u Srbiji još uvek veliko nerazumevanje za ljudska prava, a administracija se “nije navikla na zakone”.

“Poštuju se deklarativno, a u praksi ne u dovoljnoj meri. Mladi treba da nauče šta su ljudska prava i da se naviknu na njih u svom radu, jer ljudska prava nisu privremena. Mi se obraćamo i političarima, oni nekad ne razumeju ili namerno neće da razumeju ljudska prava”, naveo je Antonijević.

Prema njegovim rečima, YUCOM-u se obraća veliki broj ljudi kojima su ugrožena ekonomska i socijalna prava, a “građani osećaju pritisak nepostojanja vladavine prava”.

(Autonomija/N1

Podelite ovu stranicu!