Antonijević: Izveštaj Amnestija upozorenje da se neće tolerisati rušenje vladavine prava

22 Feb 2017

"On je jasan signal vlastima da moraju promeniti ponašanje i izvući glavu iz peska"

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević izjavio je danas da je godišnji izveštaj organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (AI), u kojem se u delu o Srbiji navodi i slučaj “Savamala”, jasno upozorenje da se neće tolerisati rušenje vladavine prava.

“Svaki izveštaj međunarodnih organizacija proizvodi efekte i nažalost snižava ugled koji naša država ima u svetu”, rekao je Antonijević za Dojče vele.

Prema njegovim rečima, izveštaj AI je dokument koji se čita, koji daje sliku zemlje i ima svoju težinu.

“On je jasan signal vlastima da moraju promeniti ponašanje, izvući glavu iz peska i jasno ukazati na odgovorne za ova kršenja prava građana, makar oni bili i iz njihovih redova. Izveštaj je i jasno upozorenje da se neće tolerisati rušenje vladavine prava”, rekao je Antonijević.

U delu izveštaja AI koji govori o Srbiji navodi se da je u noći rušenja u Hercegovačkoj ulici u Beogradu izostala reakcija policije u trenutku kada su građani bili ugroženi i pozivali pomoć i da su objekte nasilno rušila maskirana lica.

AI u izveštaju pominje i ulične proteste na kojima su građani tražili odgovornost predstavnika vlasti, ali i tužbu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN, navodeći da je taj postupak okončan negativno po nedeljnik, uz pozamašnu novčanu kaznu.

U izveštaju se navodi i da provladini mediji u Srbiji nastavljaju da ocrnjuju nezavisne novinare i aktiviste za ljudska prava, kao i kancelariju ombudsmana.

Nezavisna novinarska udruženja registrovala su desetine incidenata u kojima su meta bili novinari, uključujući fizičke napade i pretnji smrću, ukazuje se u izveštaju.

Kada je reč o sprovođenju suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, navodi se da su ona i dalje u blokadi dok je mesto glavnog tužioca za ratne zločine ostalo upražnjeno cele prošle godine.

Izvestioci UN su ukazali na lošu situaciju posebno za Rome koji žive u divljim naseljima bez pristupa osnovmim uslugama, ukazuje se u izveštaju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!