Antifašisti traže pomoć za očuvanje spomenika

08 apr 2015

Posvetiti se problemu što pre i što efikasnije

Pokrajinski odbor Saveza antifašista i Udruženje antifašista Novog Sada uputili su državnim institucijama zahtev za pomoć u očuvanju spomenika „Sloboda“ na Iriškom Vencu, koji je od 2013. godine predmet krađa i koji je zbog toga gotovo potpuno uništen, saopšteno je danas.

Kako se navodi, od jeseni 2013. do početka 2015. godine u više navrata je sa spomenika skinut bakarni reljef sa motivima borbe protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, demontirane su i ukradene ploče dužine 23 metra i oštećena skulptura boraca, kojoj su odsečeni prsti i skraćene puške.

“Oštećenja su takva da je ugrožen i temelj spomenika. Prijave MUP-u protiv NN počinioca u ovom slučaju nisu dale rezultat”, upozorili su novosadski antifašisti.

Zahtev je poslat ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandru Vulinu sa molbom da njegovo ministarstvo finansijski pomogne sanaciju spomenika, kao i da se angažuje na pronalaženju počinioca i uključi u njegovu zaštitu i čuvanje.

Takođe, zahtev je poslat i Ministarstvu unutrašnjih poslova i ministru Neboši Stefanoviću sa molbom da se što pre angažuju na pronalaženju počinioca krađa, koje prijavljene policiji.

“Bez adekvatnog obezbeđenja spomenika, video kamera i veze sa MUP-om, ulaganja u obnovu spomenika neće minati efekta”, upozorava se u zahtevu.

Dodaje se da ovaj spomenik nije jedini u lošem stanju, već da je slična situacija i sa drugim obeležjima posvećenim borbi u Drugom svetskom ratu, kao što su Spomen muzej Batinska bitka, spomen kompleks Proboj Sremskog fronta kod Šida ili „Stratište“ kod Pančeva.

Antifašisti su dodali da je posebno važno posvetiti se ovom problemu što pre i što efikasnije, jer se ove godine navšava 70. godina od oslobođenja zemlje od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!