Antifašisti: Promocija Hortijevog pristalice u Vršcu

20 sep 2014

Antifašisti pitaju zašto se u Vršcu obeležava sećanje na Ferenca Hercega, koji je bio osnivač Lige revizionista Mađarske

Organizacija Antifašisti Vršca protestovala je danas jer se u tom gradu organizuje svečanost u čast Ferenca Hercega, koji je bio “vatreni pristalica mađarskog fašističkog diktatora” Mikloša Hortija u Drugom svetskom ratu.

“Ferenc Herceg bio je osnivač i predsednik Lige revizionista Mađarske od 1927. do 1945. godine, vatreni pristalica i propagandista mađarskog fašističkog diktatora Hortija, za šta je i sudski bio osuđen”, navodi se u saopštenju za javnost Antifašista Vršca.

Dodaje se da ideje za koje se zalagala Liga revizionista Mađarske vređaju ne samo građane Srbije, već i Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Ukrajine, Rumunije, odnosno svih zemalja čije teritorije i narode je trebalo pokoriti i staviti “pod fašističku veliku Mađarsku”.

Lokalni mediji su objavili da naučnu konferenciju “Dani Ferenca Hercega” organizuju Opština Vršac, Kulturni centar Vršca, Društvo „Petefi Šandor“, Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara iz Sente i Društvo bibliotekara Mađarske.

Navodi se da je Ferenc Herceg (1863-1954) iz Vršca bio “jedan od najplodnijih i najčitanijih mađarskih proznih pisaca svih vremena”.

U najavama lokalnih medija navodi se da Opština Vršac već 15 godina zaredom organizuje manifestaciju „Dani Ferenca Hercega“, odnosno “sećanje na velikog vršačkog pisca, čije je delo bilo nominovano za Nobelovu nagradu za književnost”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!