Antifašisti prefarbali tablu “Ulica đenerala Milana Nedića” u Aranđelovcu

01 dec 2017

Nejasno koliko dugo ta ulica nosi ime Milana Nedića

Aktivisti Inicijative protiv rehabilitacije ratnih zločinaca i saradnika okupatora “Ne rehabilitaciji” prerafabili su tablu na kojoj je napisano ime ulice u Aranđelovcu – Ulica Đenerala Milana Nedića.

Na svojoj Facebook stranici su istakli da do sada nisu znali da je u Srbiji jedna ulica dobila ime po predsedniku kvislinške Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu, prenosi BIRN.

“Nismo mogli da poverujemo čak ni nakon ove akcije antifašista Aranđelovca, dok nismo proverili Google mape“, kažu oni dodajući da mape pokazuju da je trenutno ovo jedina ulica nazvana po njemu.

Opština Aranđelovac nije odgovorila na poziv BIRN-a, pa je nejasno koliko je dugo ta ulica imenovana po Milanu Nediću.

Podsetimo, postupak rehabilitacije Milana Nedića počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju. Nije mu suđeno, jer je 4. februara 1946. izvršio samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora.

(Autonomija/BIRN, foto: FB/Ne rehabilitaciji) 

Podelite ovu stranicu!