Andraš Urban postavlja Hasanaginicu na mađarskom u Novosadskom pozorištu

08 mar 2018

"Usred svetskih i lokalnih skandala zlostavljanja žena ‒ stiže večna priča o večnom zlostavljanju apsolutne žene i majke"

U Novosadskom pozorištu (Ujvideki Szinhaz) danas su počele probe predstave “Hasanaginica”, koju će, po tekstu Ljubomira Simovića, režirati Andraš Urban, a predstava će se igrati na mađarskom jeziku.

Tekst je na mađarski preveo Robert Lenard, koji je sa Vedranom Božinović i dramaturg na predstavi.

“’Hasanaginica’ nije samo drevna priča o ljubavi, bolu, muškarcu i ženi, porodici. ‘Hasanaginica’ je pre svega priča o ženi. O ženama. Da, naizgled je o položaju žene usred islamske neke države ‒ ali ruku na srce, položaj žene je samo naizgled bolji kod nas ili čak u nekoj civilizovanijoj zemlji. Usred svetskih i lokalnih skandala zlostavljanja žena ‒ stiže večna priča o večnom zlostavljanju apsolutne žene i majke. #metoo #hasanaginica”, navodi se u saopštenju za javnost iz Novosadskog pozorišta.

U predstavi će igrati Livia Banka, Terezia Figura, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Arpad Mesaroš, Atila Nemet, Robert Ožvar, Gabor Pongo, Zoltan Širmer i Marta Bereš.

Scenograf će biti Andraš Urban, kostimograf Milica Grbić Komazić, kompozitor Irena Popović, a premijera je planirana za 24. april.

Andrašu Urbanu to je četvrta režija u Novosadskom pozorištu. Režirao je „Marat the Sad“, „Bana Banka” i „Neoplantu“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!