Analiza: Rusija će nazadovati, SAD ostaje najjači igrač

29 Sep 2017

Analiza Istraživačkog servisa Evropskog parlamenta predviđa promjene i konflikte za SAD i Rusiju na globalnom nivou

Istraživački servis Europskog parlamenta u svojoj geoplitičkoj analizi “Globalni trendovi do 2035. godine” predviđa ekonomsko i demografsko nazadovanje Rusije u idućih 20 godina, dok za SAD predviđa da će ostati najjači svjetski “igrač”, ali da će imati manju moć.

Studija iznosi mogućnost da bi ekonomsko slabljenje Rusije moglo izazvati konflikte Moskve sa susjednim zemljama u cilju reintegracije određenih eksklava.

U studiji se navodi da bi takvi “vojni konflikti dovoljno blizu Europe” mogli utjecati na to da se umiješa i Europska unija.

Pritisci, konflikti i tranzicija nakon Putinovog odlaska

Analitičari koji su izradili ovu studiju za potrebe Europskog parlamenta predviđaju da će se, dugoročno gledano, Rusija suočiti s jakim ekonomskim pritiskom izazvanim padom broja radno sposobnih u zemlji, vrijednosti nafte i prirodnog plina, ali i tranzicijom nakon silaska predsjednika Vladimira Putina s vlasti.

“Sve će to otvoriti prostor za konflikte sa susjedima i iredentističke pokrete. Zemlja će nastojati ponovno pripojiti eksklave pod ruskim utjecajem. Neki od ovih pokreta bit će izvedeni diplomatskim putem, ali pogrešna procjena dovodi i do vojnog konflikta koji će biti dovoljno bilzu Europi da izaziva sudjelovanje EU-a”, navodi se u dokumentu koji je namijenjen europskim zastupnicima, ali ne predstavlja službeni stav Europskog parlamenta.

Studija dalje navodi da u tom slučaju europske “vojne akcije i mirovne snage neće biti upotrijebljene” zbog straha od izravne konfrontacije Rusiji, ali da će šef diplomacije EU-a imati najznačajniju ulogu u svim razgovorima povodom nastalog spora.

Dokument spominje mogućnost da bi se Rusija u cilju skretanja pozornosti s domaćih problema mogla vojno angažirati u akcijama izvan svojih granica, kao i primijeniti kibernetičke i informacijske napade na europske institucije i pojedince.

SAD najjači, ali s manjom prednošću

Kad je SAD u pitanju, “Globalni trendovi do 2035. godine” navode da će doći do “relativnog nazadovanja” zemlje, što će voditi stvaranju multipolarnog sustava u kojem će doći do većeg natjecanja između SAD-a i njegovih najbližih suparnika.

“SAD će ostati najveća vojna sila u 2035. godini i najjači igrač u međunarodnom sustavu, ali s prednošću manjom u odnosu na onu koju ima danas prema drugim igračima. Bit će neodlučni koristiti svoju snagu u velikim operacijama i zato se očekuje da SAD ima mnogo manju moć kad je u pitanju globalna sigurnost u odnosu na onu koju je posjedovao još od 1990. godine”, zaključuje se u analizi Istraživačkog centra Europskog parlamenta.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!