- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Amnesty ima dokaze da je Rusija strana u sukobu u Ukrajini

Amnesty International danas je potvrdio da je Rusija direktno uključena u sukobe na istoku Ukrajine.

Generalni sekretar ove međunarodne oragnizacije za ljudska prava, Salil Šeti na press konferenciji u Moskvi je rekao da „dokazi koje su sakupili pokazuju da je Rusija direktno i aktivno uključena u konflikt i da je strana u konflikitu“.

Kako je naveo Šeti na bazi jedinstvenih satelitskih slika koje su imali i analizirali sa ekspertima iz AI i drugim nezavisnim uveliko se potvrdilo da je uspostavljen nivo organizovanog i sistematskog gomilanja mobilne artiljerije i vojnih jedinica u regionu Novoazovsk. To, kako je rekao nije moguće da su sami i bez profesionalne pomoći ruske armije uradili pobunjenici, naveo je predstavnik AI.

„Negiranje ruske vlade da nisu uključeni u konflikt na istoku ne oslobađa ih odgovornosti“, naveo je Šeti.

„“Kršenja koje je ruska vlada počinila, kršenje ljudskih prava unutar Ruske Federacije, nije pitanje podržavanja zapadnih standarda. Rusija je sama potpisnica većine međunarodnih konvencija i ugovora o ljudskim pravima. Dakle, nije stvar u tome što Zapad radi, već u tome da li Rusija radi pravu stvar za svoj vlastiti narod“, naveo je u Moskvi generalni sekretar međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!