Američki mediji: Nismo neprijatelji naroda

Boston Gloub, koji je pokrenuo ovu akciju, u tekstu “Novinari nisu neprijatelji”, ukazuje da je sloboda štampe jedan od ključnih američkih principa više od 200 godina

16. avg 2018

Više od 300 američkih medijskih kuća objavilo je u četvrtak uvodnike kao deo kampanje protiv napada predsednika SAD Donalda Trampa na njih, zalažući se za slobodu medija.

“Boston Gloub” (Globe), koji je pokrenuo ovu akciju, u tekstu “Novinari nisu neprijatelji”, ukazuje da je sloboda štampe jedan od ključnih američkih principa više od 200 godina.

Istovremeno, “Njujork tajms” (The New York Times) u uvodniku “Potrebni ste slobodnim medijima”, kvalifikujući Trampove napade “opasnim po vitalnost demokratije”.

U uvodniku “Mekklečija” (McClatchy), kompanije koja okuplja 30 dnevnih listova uključujući “Majami Herald” (Miami), podseća se da su Trampovu kvalifikaciju “neprijatelji naroda” koristili i nacisti za Jevreje, tako je Staljin nazivao kritičare koji su potom eliminisani.

S drute strane, “Njujork post” (The New York Post), tabloid koji podržava Trampa, reagovao je na poziv “Boston Gloub”-a pitanjem “Ko smo mi to da se ne slažemo”? Ovaj list dodaje: “Možda je frustrirajuće tvrditi da samo zato što objavljujemo neugodne istine, ne znači da smo ‘lažna vest’, ali biti novinar nije nadmetanje u popularnosti. Sve što možemo da uradimo jeste da nastavimo izveštavati. No, da li će to napraviti razliku. Ni za jednu trunku”.

Istovremeno, “Filadelfija Inkvajrer” (Philadelphia Inquirer), koji izlazi u gradu u kome je rođena američka demokratija, ističe da “ako mediji nisu slobodni od odmazde, kazni ili sumnji zbog neugodnih stavova ili informacija – nisu slobodni ni zemlja, niti građani”.

Donald Tramp je odmah reagovao na Tviteru: “Lažni mediji su opoziciona partija. To je loše za našu veliku zemlju…ali mi pobeđujemo”.

On je dodao da ništa ne želi više od slobode medija. “Činjenica je da su mediji slobodni da pišu i kažu sve što žele, ali mnogo toga što objavljuju su lažne vesti, nastojeći da proguraju određenu političku agendu ili da naude ljude. Iskrenost pobeđuje”.

“Volstrit Džornl” (The Wall Street Journal” jedan je od retkih listova koji se nije priključio ovoj akciji. Novinar ovog dnevnika Džejms Frimen (James Freeman) je napisao da Tramp ima pravo na slobodu govora te da je ova kampanja “Boston Gloub”-a u suprotnosti sa samim principom nezavisnosti za koju se zalaže.

“Boston Gloub” (Globe) pozvao je prošle sedmice na sveopšu osudu predsednikovog “prljavog rata” protiv medija koristeći haštag #EnemyOfNone.

U pozivu je navedeno da Tramp izvrguje ruglu medijske izveštaje kao “lažne vesti”, napadajući novinare kao “neprijatelje naroda”.

Ovaj list je upozorio na “opasnosti od napada (Trampove) administracije na medije”.

Američki eksperti naglašavaju da time raste rizik od nasilja protiv novinara.

Izdavač “Njujork Tajmsa” AG Sulzberger rekao je Trampu tokom njihovog sastanka u julu da njegov jezik “doprinosi rastu pretnji novinarima i vodiće nasilju protiv njih”.

Prema arhivi Trampovog naloga na Tviteru, Tramp je upotrebio termin “lažne vesti” 281 put.

Istraživanje Univerziteta Quinnipiac pokazuje da 51 odsto republikanskih birača smatra da su mediji “neprijatelji naroda a ne važan deo demokratije”

Takođe, prema anketi Ipsosa, 23 odsto republikanaca i svaki osmi Amerikanac veruje da Tramp treba da zatvori ključne medijske kuće kao što su “CNN”, “Njujork Tajms” i “Vošington Post” (The Washington Post).

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga