Američki kongresmen predlaže Tilersonu Dejton 2

25 dec 2017

Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Dejtona Majkl Tarner uputio je pismo državnom sekretaru SAD Rek…

Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Dejtona Majkl Tarner uputio je pismo državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu u kojem je naveo da ta zemlja treba da preuzme vodeću ulogu na Balkanu i predložio potpisivanje sporazuma „Dejton 2“.

Tarner, koji je bio gradonačelnik Dejtona u vreme potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH 1995. godine, poručio je Tilersonu da je u poslednje vreme ugrožen mir na Balkanu, da se taj region nalazi „u kritičnom periodu“, i da zbog toga SAD ponovo moraju da preuzmu vođstvo, prenosi portal Kliks.

„Kao član Odbora (Predstavničkog doma Kongresa SAD) za vojne poslove i šef američke delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, znam da je budućnost Bosne i Hercegovine od suštinskog značaja ne samo za Balkan već i za celu Evroaziju“, rekao je Tarner.

On je dodao da je Ustavni sud BiH prošlog decembra presudio da postojeći Izborni zakon nije u skladu s Ustavom po pitanju predstavljanja nacionalnih manjina, i da parlament BiH mora da izmeni taj zakon do izbora u oktobru 2018. godine, jer će „neuspeh u tome gotovo sigurno ugroziti mir“.

Predložio je da SAD budu domaćini potpisivanja nove verzije Dejtonskog sporazuma.

„Samo putem američkog liderstva, Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali mogu živeti zajedno u miru i osigurati slobodu i jednaka prava svim narodima. Ne smemo dozvoliti da taj ionako nestabilan region sklizne u nered, jer protivnici demokratije jedva čekaju da iskoriste haos“, naveo je Tarner.

On je u pismu Tilersonu dodao da SAD imaju obavezu da podrže mir čijem su uspostavljanju doprineli 1995. godine.

„Naša zemlja može da potvrdi svoju posvećenost demokratiji širom sveta vođenjem BiH kroz ovo problematično vreme. Rado ću podržati Vas i Vaš tim u tom ključnom poduhvatu“, stoji u Tarnerovom pismu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!