Aleksandra Nikšić: Ni sa venčanog lista ne možete povući potpis a kamoli sa Briselskog sporazuma

26 mar 2018

"Volela bih da mi neko objasni koji su zaista interesi Srbije na Kosovu"

Šefica redakcije BBC News Serbia Aleksandra Nikšić izjavila je u Novom danu, komentarišući poruku ministra spoljnih poslova Ivice Dačića predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da povuče potpis sa Briselskog sporazuma, da ne veruje da će do toga doći jer, kako kaže, ni sa venčanog lista ne možete da povučete potpis, a kamoli sa Briselskog sporazuma.

„Navikli smo da u poslednje vreme Dačić ima jake izjave kojima želi da skrene pažnju i to lokalnu prvenstveno. Evropska unija teško da će reagovati. Ima Dačić pravo da reaguje, ali ne vidim kakve vajde od svega toga“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, nije problem samo Zajednica srpskih opština, kako se u javnosti potencira.

„Postoje veći problemi u vezi sa Briselskim sporazumom i mi ne pričamo o tome. Na primer, most u Mitrovici i dalje ne može da se pređe bez problema“, kaže ona.

Nikšić ocenjuje da je osnovni problem, kad je reč o implementaciji Brisleskog sporazuma, to što svako pokušava da zaradi političke poene, a na Kosovu se za to vreme sve teže živi – i na srpskoj i na albanskoj strani.

„Bojim se da neke stvari više ne mogu da se promene, volela bih da mi neko objasni koji su zaista interesi Srbije na Kosovu. Najveći gubitnici su ljudi koji žive na Kosovu, naročito na severu“, smatra Nikšić.

Da sam premijerka ne bih bila zadovoljna ni sa čim

Govoreći o najavi rekonstrukcije Vlade Srbije, Nikšić kaže da je ona na mestu premijerke da „ne bi bila zadovoljna ni sa čim“.

„Minimalne su stvari koje mi kao građani osećamo kao poboljšanje. Naše vlasti još uvek nisu svesne obaveze i odgovornosti prema stanovnicima ove zemlje. Mislim da je to prva stvar koja treba da se rekonstruiše“, kaže ona.

Na pitanje o eventualnim vanrednim izborima, Nikšić ocenjuje da „nema goreg načina bacanja para nego što su to izbori“.

(N1) 

Podelite ovu stranicu!