Aleksandra Jerkov predsednica novosadskog parlamenta

29 Jun 2012

Jerkov predložili LSV, DS i SPS, koji će činiti novu vlast u Novom Sadu

Odbornici Skupštine Novog Sada večeras su za predsednicu gradskog parlamenta izabrali funcionerku Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandru Jerkov. Jerkov su pored stranačkih kolega za mesto predsednika predložili i odbornici Demokratske stranke (DS) i koalicije oko Socijalističke partije Srbije (SPS).

Ona je dobila podršku 47 odbornika, a ukupno je glasalo 48 od 78 odbornika. Odbornici Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Dveri napustili su salu uoči tajnog glasanja.

Jerkov je uoči izbora izjavila da će se truditi da Skupština grada u narednom periodu izgleda kako treba, najavila da će preuzeti sve nadležnosti koje treba i istakla da će raditi isključivo u korist građana Novog Sada.

“I pored razlika u stavovima i idejama odbornika kako Novi Sad treba da izgleda, odluke koje se budu donosile trebaju da olakšaju život građana i građanki Novog Sada”, rekla je Jerkova.

Nakon izbora prve predsednice Skupštine Novog Sada, odbornici su ponovo za zamenicu predsednika Skupštine izabrali Mariju Vrebalov iz DS, a izabrani su i sekretar i zamenik sekretara gradskog parlamenta.

Nakon izbora skupštinskih funkcionera sednica je završena i za večeras zakazana nova na kojoj bi trebalo da budu izabrani gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog veća, kao i direktori javnih preduzeća.

Prema najavama iz vladajućih stranaka, na mesto gradonačelnika ponovo će biti izabran Igor Pavličić (DS), a njegov zamenik biće Siniša Sević (SPS). LSV bi u Gradskom veću trebala da ima pet članova, DS četiri, a SPS dva člana. Na izborima u Novom Sadu najviše glasova osvojila je koalicija okupljena oko DS-a, koja ima 18 odbornika, a slede LSV i Srpska napredna stranka sa po 15 odbornika.

SPS ima sedam odbornika, Romska demokratska stranka šest, DSS, SRS i Dveri po pet, a Savez vojvođanskih Mađara i stranka Nijedan od ponuđenih odgovora po jednog odbornika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!