Ako ne bude statuta, Pokrajina mora dati kontraodgovor

11 Aug 2009

Zamenik predsednika Lige Socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da će, ukoliko se uskoro ne pronađe r…

bojan-kostres3_139.jpgZamenik predsednika Lige Socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da će, ukoliko se uskoro ne pronađe rešenje za usvajanje zakona o nadležnostima i potvrdu statuta Vojvodine, doći do eskalacije političke krize.
– Ako se ne pronađe to rešenje, tonućemo u političku krizu sve dublje i dublje. Ne mogu da predvidim moguća scenarija, ali mislim da se niko neće lepo osećati ako ni posle godinu dana statut ne bude potvrđen ili, pak, odbijen u Skupštini Srbije. Jer će, u protivnom, i vojvođanska administracija morati da da neki kontraodgovor – istakao je Kostreš u izjavi za “Dnevnik”.
Uz primedbu da je “Srbija zemlja čuda u kojoj je sve moguće”, on kaže da ipak smatra da neće doći do produbljavanja krize otvorene odlaganjem potvrđivanja vojvođanskog statuta. Kostreš, naime, veruje u to da će u septembru republički parlament usvojiti ne samo zakon o nadležnostima Vojvodine, kako ukazuju poslednje najave, već i predloženi statut APV.
Po njegovim rečima, donošenje zakona o nadležnostima bez potvrđivanja statuta unelo bi dodatnu pravnu zbrku i otvorilo prostor za različita tumačenja kod primene ovih akata. Tako bi, dodao je, jedno tumačenje moglo biti i to da se usvajanjem ovog zakona upotpunjuje set normi kojima se definiše vojvođanska autonomija, “a pošto je Pokrajinska skupština donela statut koji nije oboren u Skupštini Srbije, oba akta bi se mogla primenjivati”.
– To je samo jedno od mogućih tumačenja. A da ne bi došlo do još veće zbrke, veoma je važno da se i statut i zakon donesu paralelno i da se konačno, u skladu s Ustavom Srbije, definiše vojvođanska autonomija. Svako dalje odlaganje donošenja ova dva akta samo nas sve više uvodi u političku krizu jer se Vojvodina stavlja u neravnopravan položaj, zbog čega će rasti i otpor građana Pokrajine i njenih političkih predstavnika. Zato se nadam da će oba akta biti doneta, ili će, pak, neko smoći snage i reći da statut ne valja, pa neka ga onda obori Skupština Srbije a da Skupština Vojvodine ponovo pokrene proceduru za utvrđivanje novog predloga – rekao je Kostreš.
On je dodao da bi se u tom slučaju otvorio sukob unutar DS-a, G17 plus i drugih stranaka koje imaju centralu u Beogradu, jer bi moralo da se razjasni u čemu je njihov problem.
– Ako DS u Vojvodini podržava statut, zašto to ne učini i u Skupštini Srbije? – zapitao je Kostreš.
Komentarišući to što je u poslednja dva meseca došlo do poklapanja teza nekih aktera centalne vlasti s primedbama koje su na statut prethodno iznosili predstavnici opozicije, prvenstveno iz DSS-a, on je kazao da političari iz Beograda moraju da vode računa o tome šta govore.
– Vojvodina nije samo kasica-prasica iz koje se odnosi novac ili samo baza glasova za priču o evropskoj budućnosti već politički region u okviru Srbije koji mora imati svoja prava. DSS ima svoje stavove o statutu, i ako je DS hteo da ide u tom pravcu, onda nisu morali ni da ruše vladu Vojislava Koštunice. A ako hoćemo evropsku Srbiju, onda moramo usvojiti statut i zakon o nadležnostima Vojvodine, ili bar jasno reći šta tu ne valja – poručio je Kostreš.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!