Akcija za žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji

22 sep 2012

Razglednice za predsednike država bivše Jugoslavije sa zahtevom da podrže inicijativu REKOM-a za ostvarivanje tog cilja.

Koalicija nevladinih organizacija REKOM organizovala je danas u centru Beograda uličnu akciju čiji je cilj preuzimanje konkretnih koraka za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Tokom celodnevene akcije građani na početku Knez Mihailove ulice mogu u različite kutije da ubace razglednice za predsednike država bivše Jugoslavije sa zahtevom da podrže inicijativu REKOM-a za ostvarivanje tog cilja.

 

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je agenciji Beta na početku te akcije da je ona danas organizovana u svim glavnim gradovima zemalja nekadašnje Jugoslavije i da se na taj način obeležava i Međunarodni dan mira.

 

„Šaljemo razgledince predsednicima država u regionu sa molbom i jakim tonom tražimo da od svoje generelne podrške, koja traje već tri godine, pređu na konkretnu podršku. Političari moraju da shvate da imaju obavezu prema žrtvama i porodicma žrtva i budućim generacijama da se sve žrtve imenuju“, kazala je Nataša Kandić.

 

Ona je istakla da je što više vreme prolazi sve manje živih svedoka i apelovala na političare da uzmu predlog REKOM-ovog statuta, usaglase ga i počnu sa konkretnim delovanjem.

 

„Zadovoljni smo kako građani reaguju na akciju. Tu je i kutija za Kosovo i ljudi pišu i predsednici Kosova. Međutim, danas, ovde nije prošao nijedan političar i mi veoma strahujemo da je ta generalna podrška politički manir koji je teško promeniti“, navela je Nataša Kandić.

 

Medijski koordinator REKOM-a, režiser Lazar Stojanović je istakao da put istine nema alternativu i da se sve žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije moraju imenovati.

 

„Nije važno koliki se broj nas obraća u ovoj akciji, već je suština nastojanje da se imenuju sve žrtve. Put istine nema alternativu“, kazao je Stojanović.

 

Koalicija za REKOM okuplja više od 1.800 organizacija civilnog društva i pojedinaca iz nekadašnje Jugoslavije i predlaže da vlade osnuju nezavisnu, međudržavnu Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriji bivše SFRJ u periodu od 1991. do 2001. godine.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!