Akcija biciklista Kritična masa u petak u Novom Sadu

Aug 29 2012

Vožnja će početi u 17 sati, u Limanskom parku, pod geslom “Poslednji petak u pet”, a dužina rute je oko devet kilometara

Novosadski biciklisti u petak će održati vožnju biciklima u okviru svetskog pokreta “Kritična masa” (Critical Mass), s ciljem promovisanja vožnje bicikla kao načina prevoza koji ne zagađuje okolinu i koji održava zdravlje i fizičku kondiciju kod ljudi.

Vožnja će početi u 17 sati, u Limanskom parku, pod geslom “Poslednji petak u pet”, a dužina rute je oko devet kilometara.

Ova, peta po redu, vožnja u Novom Sadu organizuje se putem društvene mreže Fejsbuk (Facebook), a učesnici zajednički predlažu rute, prave vizuelna rešenja i nalepnice, koje im služe kao uspomena.

Pre vožnje biće održana i akcija besplatnog krpljenja guma za bicikle na licu mesta, uz uputstvo za bicikliste-amatere kako to da urade sami.

Građani će imati priliku i da se druže, kao i da upoznaju pokretače prve “Biciklističke kuhinje” u Novom Sadu, koju su pokrenuli mladi ljudi iz Poljske, SAD, Velike Britanije, Srbije i drugih zemalja.

Predstavnici udruženja Novosadska biciklistička inicijativa razgovaraće sa građanima o problemima koji muče bicikliste u glavnom gradu Vojvodine, poput nedostatka biciklističkih staza.

Nakon vožnje koja se završava na keju uz Dunav i tradicionalnog biciklističkog pozdrava dizanjem bicikla u vis, biće promovisan sport polo na biciklu, koji je u Srbiji nepoznat, a predstavljen je pre više od 100 godina na Olimpijskim igrama.

Na prethodnim vožnjama u Novom Sadu okupljalo se više od 200 biciklista.

Kritična masa je mesečna manifestacija lokalnog karaktera koja promoviše vožnju biciklom kao zabavan i zdrav način prevoza i organizuje se u više od 300 gradova širom planete.

“Kritična masa” nastala je spontano 1992. godine u San Francisku, kada je nekoliko vozača rešilo da organizuje mesečne vožnje biciklima po gradu.

Svetski rekord u broju biciklista drži Kritična masa Budimpešta, kada je 2008. prema nekim procenama bilo prisutno oko 80.000 biciklista.

(Autonomija)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (No Ratings Yet)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Aug 29 2012. Filed under Vesti, Vojvodina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+