Akademija osudila imenovanje Gajovića i kampanju protiv žena u tabloidima

17 Oct 2017

"Veoma opasna poruka svim ženama u Srbiji"

Akademija ženskog liderstva najoštrije je danas osudila ženomrzačku kampanju tabloida protiv pojedinih političarki, kao i imenovanje Aleksandra Gajovića za državnog sekretara u Ministarstvu kulture informisanja, iako je reč o osobi koja je u više navrata javno tvrdila da žene vrede manje od muškaraca.

Ta organizacija je u saopštenju za javnost navela da se kroz “blato tabloida i portala provlače” žene, uz korišćenje diskriminatornog jezika, otvorenih uvreda i seksističkih sadržaja.

“Najnoviji napadi na narodnu poslanicu Mariniku Tepić, tri odbornice Skupštine Grada Vršca: Draganu Rakić, Tatjanu Vešović i Dragicu Stanojlović, kao i nedavni, na predsednicu Koordinacionog tela Vlade Srbije Zoranu Mihajlović, predstavljaju zloupotrebu medijskih sloboda i poslednji su stadijum zagađenja medijskog prostora”, piše u saopštenju.

Akademija ženskog liderstva je ocenila da je imenovanje Aleksandra Gajovića za državnog sekretara veoma opasna poruka svim ženama u Srbiji, jer dolazi sa najvišeg mesta, iz Vlade Srbije.

“Podsećamo da novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da doprinese da se ovakve pojave u budućnosti iskorene, ali da je u ovom trenutka sudbina Nacrta na kome se dugo radilo, neizvesna”, navodi se u saopštenju.

Akademija ženskog liderstva je pozvala predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da preispita imenovanje Gajovića, da pokrene raspoložive mehanizme kontrole i u saradnji sa drugim institucijama lično doprinese suzbijanju mizoginije u javnom govoru i medijima, kao i da, koristeći svoja ovlašćenja, ubrza proces donošenja novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!