AI predao peticiju Đeliću

19 okt 2011

Delegacija Amnesti internešenel predala Božidaru Đeliću peticiju kojom se traži da Srbija donese zakon kojim bi se regulisalo prinudno iseljenje njenih građana

Delegacija međunarodne organizacije Amnesti internešenel (Amnesty international) predala je danas potpredsedniku Vlade Srbije Božidaru Đeliću peticiju kojom se traži da Srbija donese zakon kojim bi se regulisalo prinudno iseljenje građana

Posle sastanka s potpredsednikom Vlade, voditelj kampanje u timu za Balkan Miloš Bogićević rekao je novinarima da je delegacija predala Đeliću 20.000 potpisa koji su u proteklih šest meseci sakupljani u celom svetu – od Japana, Južne Koreje, Španije i Velike Britanije, kao i širom Srbije.

„Peticija poziva đelića da utiče na to da Vlada Srbije donese zakon koji bi regulisao pitanja prinudnog iseljenja, u skladu sa međunarodnim standardima“, rekao je Bogićević, koji je kao razlog za peticiju naveo slučajeve prinudnih iseljenja Roma, što je ocenjeno kao kršenje ljudskih prava.

Po oceni Amnesti internešenela, prilikom prinudnog iseljavanja Roma nisu poštovana osnovna ljudska prava propisana međunarodnim standardima.

Bogićević je dodao da se to, pre svega, odnosi na slučajeve iseljenja kod mosta Gazela i iz naselja Belvil, kao i na manja iseljenja u Skadarskoj i Lješkoj ulici u Beogradu.

„Ako već mora da dođe do iseljenja, onda se moraju poštovati određena pravila i procedure. Da se ponudi adekvatan smeštaj a ne da ljudi ostanu na ulici, kao što se često dešava“, rekao je predstavnik AI.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!