Agošton: Pastoru verujemo, čućemo i Tadića

04 May 2009

Tri stranke iz Mađarske koalicije (SVM, DSVM, DZVM) nisu imale poseban sastanak, pa ni konkretan dogovor o najvažni…

agoston.jpgTri stranke iz Mađarske koalicije (SVM, DSVM, DZVM) nisu imale poseban sastanak, pa ni konkretan dogovor o najvažnijim temama razgovora, pred susret predsednika SVM Ištvana Pastora i predsednika Srbije Borisa Tadića, koji bi trebalo da se održi danas, potvrdio je za „Dnevnik“ lider DSVM Andraš Agošton. Po njegovim rečima, sa liderom SVM se sastao pre nekoliko dana kada su nezvanično razgovarali o sastanku s Tadićem, ali ne i o konkretnim temama o kojima će na susretu biti reči.
– Videćemo o čemu će razgovarati, ali za mene je veoma važno da se razgovara o formiranju stručnog tima koji bi trebalo da utvrdi istorijske činjenice o stradanju Mađara na kraju Drugog svetskog rata – izjavio je Agošton – To pitanje smo poslali i Ministru za ljudska i manjinska prava Svetozaru Čipliću, ali do danas nismo dobili bilo kakav odgovor. Zbog toga mislim da bi predsednik Srbije trebalo da iskaže svoje mišljenje o tom pitanju.
Agošton ocenjuje i da će lideri DS i SVM pričati i o eventualnim promenama Ustava, što smatra trenutno najaktuelnijim pitanjem.
– Na sastanku će se sigurno razgovarati i o statutu Vojvodine, zakonu o prenosu nadležnosti i zakonu o nacionalnim savetima, ali posle Tadićeve izjave o potrebi promene Ustava i brojnih stranačkih reakcija, nesporno će se i pitanje položaja Vojvodine pojaviti u potpuno novom obliku – kaže lider DSVM.
Na pitanje da li će Pastor na sastanku sa predsednikom Srbije i DS zastupati interese Mađarske koalicije ili interese svoje stranke, Agošton je istakao da lider SVM uvek zastupa interese Mađarske koalicije.
– Dešava se da Pastor ne iznese baš sva pitanja koja su za našu koaliciju važna, već povremeno daje prioritet pitanjima koja se tiču položaja njegove stranke – rekao je Agošton – No, to je za nas, ipak, prihvatljivo.
Po njegovim rečima, pitanje odnosa DS-a prema Mađarskoj koaliciji je često tema razgovora između njega, Pastora i trećeg partnera, Pala Šandora.
– Naša mišljenja se ne razlikuju i jednoglasni smo u stavu da odnos najveće stranke prema nama može da se popravi – rekao je Agošton.
Da podsetimo, susret lidera SVM i predsednika Tadića do sada je nekoliko puta odlagan, a poslednji put su razgovarali oktobra prošle godine, od kada je bilo dosta neslaganja između ovih partnera u vladajućoj koaliciji. Pastor je u izjavi „Dnevniku“ ranije rekao da će na sastanku s Tadićem insistirati na razgovoru o tri pitanja: odnosu lidera DS prema SVM-u, odnosu prema novom statutu Vojvodine, i o eventualnom formiranju stručnog tima koji bi trebalo da utvrdi činjenice o stradanju Mađara krajem Drugog svetskog rata.
Pastor je na kraju istakao i da od Tadića očekuje konkretne odgovore, a ne načelne rečenice i fraze.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!