ADRIATIK KELMENDI: Vučić kao Milošević 2.0

"Sa malim ljudima teško je postići velike istorijske sporazume"

17. sep 2018

U ‘najvažnijem govoru u životu’ Vučića na Kosovu, nije bilo ničeg istorijskog.

Bio je to običan govor, svakog visokog zvaničnika iz Beograda koji je posetio Kosovo, u ovih poslednjih 30 godina.

Štaviše, možemo reći da je to bio veoma šizofreničan govor. Ali, moramo se složiti sa time da je pozitivno što je sebe opisao kao čoveka života, a ne čoveka smrti. Razumljivo je kada je rekao da je  u ovim delovima sveta bilo dosta smrti i patnje i da se mora naporno raditi kako bi se došlo do kompromisa sa Albancima. Takođe, nema razloga da nekome smeta ako Vučić kaže da ako neko napadne Srbe na Kosovu, Srbija neće samo gledati.

Niko, nikada, nema razloga zašto napasti Srbe na Kosovu, zato što samo Kosovo mora braniti sve svoje građane ravnopravno, bez diskriminacije. Zato što ako Kosovo ne brani sve svoje građane ravnopravno, onda to znači da ne zaslužuje biti država, da nam je potrebna intervencija van Kosova, da bi branili jedno od drugoga, i da se vlasti u Prištini sa ovim napadima ili neodbranom svojih građana – u ovom slučaju Srba – ponašaju isto kao i Srbija tokom Miloševićevog režima 90-ih.

Znači, niko ne bi trebalo da se žali na nekog srpskog lidera koji dolazi na Kosovo i priča o boljem životu njegove etničke pripadnosti. Naprotiv!

Međutim, ono što je ovaj Vučićev govor učinilo šizofrenim je činjenica da je istovremeno sa svojim iskrenim porukama, prešao na ekstremnu stranu i glorifikovao Miloševića.

Tako se ne stvara istorija. Nažalost ovako se ne pomažu ni Srbi na Kosovu, ni bilo koji ‘kompromisni’ sporazum između Prištine i Beograda. Gurajući prst duboko u ranu Albanaca, niko ne može pomoći Srbima. Ali, takođe, Srbi na Kosovu pa i u Srbiji, nisu počašćeni kada se poziva na Miloševića kao ‘velikog lidera’ .

Albanci na Kosovu su najveće žrtve Miloševića, s obzirom da je tokom njegove diktature ubijeno 12 hiljada ljudi, oko 1300 su i dalje nestala lica, progonjeno je oko milion ljudi, dok su uništena više od 100 hiljada imanja.

Ali istovremeno, i Srbi su žrtve Miloševića. Da nije postojala politika ovog čoveka kojeg Vučić naziva ‘velikim liderom’, na Kosovu ne bi bili mrtvi više od 2 hiljade Srba, ni danas ne bi postojala oko 400 nestalih lica, a desetine hiljada ne bi bili prisiljeni da napuste Kosovo.

Najveći greh je da danas, Srbi, 20-30 godišnjaci koji nisu imali nikakav uticaj na dolazak Miloševića na vlast i prema ratu i patnji na Kosovu – trpe posledice. I ti Srbi su takođe žrtve Miloševića isto kao i Albanci, zato što ni oni isto kao ni Albanci nisu glasali za Miloševića, ali su trpeli i dalje trpe posledice njegove politike.

I u trenutku kada očekuju da će se pojaviti neki ‘malo pametniji’ srpski lider, koji istorijskim govorom može promeniti stvari za na bolje i za sve – dobiju Miloševića.

Vučić ih uvodi u verziju samog sebe, Milošević 2.0.

Kakav mazohistični cinizam! Kakvo razočarenje!

Sa druge strane, i Zapad takođe mora da definiše sa oprezom ‘istorijski govor’ Vučića.

Srbija je član Ujedinjenih Nacija, Kosovo nije član Ujedinjenih Nacija.

Vučić je rekao da je Milošević bio veliki lider.

Sam Tribunal UN-a za ratne zločine optužio je Miloševića za zločine na Kosovu.

Srbija pokušava ostvariti uslove za članstvo u EU, dok pet članica ovog bloka ne priznaju Kosovo.

Vučić je pohvalio Miloševića.

Većina zemalja članica Evropske Unije su bile deo NATO bombardovanja protiv Srbije, da bi zaustavili masakre prema Albancima na Kosovu.

Albanski građani i dalje pate od srpskih političara. I srpski građani na Kosovu i dalje pate od srpskih političara.

Ni Albanci ni Srbi nisu dužni da trpe posledice političara koji rade za njihove interese i 20 godina posle završetka rata.

Čak ni Zapad ne bi trebao izgubiti koncentraciju prema onome što se desilo i onome što se dešava.

Milošević je bio kriminalac, a ne veliki lider.

Ko god, hvali Miloševića, ne želi dobro ni Albancima ni Srbima.

Prema tome, ko god hvali Miloševića, ne može biti veliki lider, već samo mali čovek.

A sa malim ljudima teško je postići velike istorijske sporazume.

Adriatik Kelmendi

adriatik@kohavision.net

Twitter: @adriatikk 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga