Skip to main content

Varga: I autonomija Vojvodine u rezoluciji Evropskog parlamenta

Vojvodina 22. феб 2013.
< 1 min čitanja

U Rezoluciji o stanju u Srbiji, koju bi Evropski parlament trebalo da usvoji sredinom marta, naći će se i poziv da Vlada Srbije bez odlaganja započne razgovore sa Vladom Vojvodine o situaciji nastaloj nakon odluke Ustavnog suda Srbije, koji je osporio pojedine nadležnosti pokrajine, najavio je republički poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Laslo Varga.
„Republička vlast se poziva na rešavanje te situacije u skladu sa evropskim principima. Suština ovoga je da vojvođanska autonomija bude ponovo uspostavljena“, rekao je Varga za današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).
On je najavio da će Evropski parlament pozvati Srbiju i da neodložno izradi i usvoji zakon o finansiranju Vojvodine.
Prema njegovim rečima, u Predlogu rezolucije Evropskog parlamenta pominje se i proces mađarsko-srpskog pomirenja u vezi sa Drugim svetskim ratom.
„Dokumentom je to pozdravljeno i sa velikim zadovoljstvom se očekuje zajedničko poklonjenje dva predsednika republike pred senima žrtava“, kazao je Varga i dodao da će u rezoluciji Srbija biti pozvana i da izmeni neke odredbe Zakona o restituciji, kako bi njegovo sprovođenje bilo efikasnije.
(Autonomija/Magyar Szo)