Skip to main content

Marton: Vlast da počne da rešava probleme nacionalnih zajednica

Aktuelno 16. дец 2018.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je Vladu Srbije i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da više pažnje posvete rešavanju nagomilanih problema pripadnika nacionalnih zajednica.

Portparol LSV Aleksandar Marton naveo je u saopštenju za javnost da predstavnici vlasti već dugo sami sebi dele komplimente o napretku u ovoj oblasti, dok mnoge propisane norme ostaju samo mrtvo slovo na papiru.

„Brojni su problemi u oblasti informisanja, obrazovanja i službene upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina. U nekim višenacionalnim sredinama u Vojvodini u službenoj upotrebi je samo srpski jezik. Grad Pančevo, te opštine Inđija i Ruma već godinama ne rešavaju pitanje službene upotrebe jezika nacionalnih zajednica. Zrenjanin, grad od 125.000 stanovnika, već tri godine nema ni sekund programa na jezicima nacionalnih zajednica, niti na jednoj radio ili televizijskoj stanici“, ukazuje se u saopštenju.

Marton je zapitao Vladu i Ministartsvo da li će tim povodom reagovati.

Posebno je istakao i problem masovne depopulacije pograničnih krajeva u Vojvodine i na istoku Srbije, koji, kako je naveo, beleže izrazito loše ekonomske rezultate.

„Sasvim je jasno da nivo ekonomskog razvoja krajeva, u kojima pretežno žive manjine, mora biti znatno viši, kako bi nacionalnim zajednicama bila omogućena osnovna prava. U rubnim krajevima naše zamlje je sve manje škola u kojima se nastava obavlja na nekom od jezika nacionalnih zajednica„, dodao je on.

Marton je poručio da vlasti u Srbiji moraju da počnu da rešavaju ove probleme, jer pripadnici nacionalnih zajednica kao građani ove zemlje moraju imati sva prava propisana Ustavom i zakonom.

(Autonomija)