Skip to main content

LSV: Žrtve nasilja nisu dovoljno zaštićene novim zakonom

Vojvodina 11. дец 2018.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ ove godine pokazala koliko institucije koje su uključene u primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nisu dovoljno spremne za njegovu potpunu primenu.

“Sudeći po naslovima u rubrikama crne hronike, a i po saopštenjima predsednice Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, u ovoj godini ubijeno 23 žena i sedam muškaraca, zločini su najbrutalniji do sada, a podaci nisu obuhvatili celu godinu”, navela je u saopštenju za javnost republička poslanica LSV-a Nada Lazić.

Dodala je da je od izuzetne važnosti dosledna primena zakona, informisanje i koordinacija svih postupajućih službenika koji učestvuju u njegovoj primeni, kroz rad policijskih uprava, centara za socijalni rad, javnih tužilaštava, sudova i zdravstvenih ustanova.

“Stoga insistiramo da Savet za suzbijanje nasilja u porodici izveštaj podnese Skupštini Srbije. Tom prilikom, resorni ministri moraju predložiti projekciju sredstava za obuku zaposlenih, radi potpune i sadržajne primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Saradnja na lokalnom nivou mora doprineti efikasnijoj borbi protiv nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Samo na taj način, koordinacijom organa koji postupaju u borbi protiv nasilja, može se pružiti adekvatan odgovor na nasilje i podrška žrtvama”, navela je Nada Lazić.

(Autonomija)