Skip to main content

LSV užasnuta zbog promocije Ratka Mladića na TV Hepi

Vojvodina 17. нов 2018.
2 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je “užasnuta” zbog toga što je TV Hepi iz Beograda promovisala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

“Promovisanjem planetarno prepoznatljivih ratnih zločinaca u medijima, Srbija se krupnim koracima vraća u devedesete godine prošlog veka. Užasnuti smo zbog promovisanja osuđenog ratnog zločinca, Ratka Mladića u programu televizije koja koristi nacionalnu frekvenciju kao javno dobro”, naveo je potpredsednik LSV-a Robert Kolar u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, relativizacija ratnih zločina, negiranje genocida i sistematska popularizacija masovnih ubica ostaviće teške i duboke posledice po društvo u Srbiji narednih decenija.

“Oni koji naređuju i tolerišu razaranje moralnih temelja društva jednoga dana će, nadamo se, odgovarati zbog toga. Nažalost, posledice njihovog pogubnog delovanja trajaće, kao i svako zagađenje, još dugo”, ocenio je Kolar.

On je pozvao nadležne institucije da reaguju. “Ovde nije reč o privatnim medijima, već o korišćenju javnog resursa – nacionalne frekvencije u svrhu promovisanja osuđenog ratnog zločinaca”, naveo je Kolar.

Dodao je da LSV izražava žaljenje zato što se ovaj nemio događaj poklopio sa istupom premijerke Ane Brnabić koja je svojim intervjuom za Dojče vele negirala i presudu Međunarodnog suda pravde, čiju je nadležnost Srbija prihvatila, ali se i ogrešila o Rezoluciju skupštine Srbije o osudi genocida u Srebrenici iz 2010. godine.

“Nažalost, umesto da osudi zločine i da se jasno distancira od počinilaca, vlast i deo medija u Srbiji svakodnevnom relativizacijom i negiranjem zločina čitavo društvo poistovećuju sa jednom zločinačkom politikom, što je nedopustivo”, poručio je Kolar.

Podsetio je i da vlast u Srbiji odbija da oduzme, po zakonu, poslanički mandat osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju i ocenio da je jasno da Srbija ubrzano gubi kredibilitet i u regionu i u međunarodnim odnosima.

“Svim silama ćemo se boriti protiv relativizacije zločina i rehabilitacije ratnih zločinaca kao i revizije istorijskih činjenica”, poručio je Kolar.

(Autonomija)