Skip to main content

Sejdinović: Kupovina Kopernikusa od strane Telekoma otvara brojna pitanja

Vojvodina 06. нов 2018.
< 1 min čitanja

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas da kupovina kablovskog operatera Kopernikus od strane Telekoma Srbije može za posledicu da ima nekoliko vrsta zloupotreba.

“Telekom tvrdi da nije kupio Televiziju Kopernikus, nego samo kablovski sistem. No, ako je to i tačno, na neka pitanja valja dobiti odgovor”, rekao je Sejdinović agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, postavlja se i pitanje u vezi sa distribucijom medijskih sadržaja.

“Sami znamo koliko je već problema bilo u toj oblasti, i smatram da je veoma opasno da država kontroliše značajan procenat distributivnih kanala, jer na taj način stvara nelojalnu konkurenciju, i potencijalno ugrožava slobodu medija”, kazao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, pitanje distribucije medija, i elektronskih i štampanih, treba da bude važna tema novih zakonskih rešenja, koja treba da isključi upliv države i moguću monopolizaciju.

“Takođe, postavlja se pitanje zašto je Kopernikus plaćen toliko koliko je plaćen, da li je zaista toliko i vredeo, odnosno da li je u pitanju svojevrsno pranje novca”, naveo je Sejdinović.

Podsetio je da Zakon o javnom informisanju i medijima zabranjuje državi na svim nivoima, kao i preduzećima, ustanovama i drugim pravnim licima koji su u celini ili delu u državnoj svojini, da posredno ili neposredno budu osnivači medija.

“Prema tome, Telekom ne može da bude vlasnik medija ni po sadašnjim zakonima, a – siguran sam – ni prema onima koji će proizaći iz Medijske strategije koja je u izradi. Nažalost, već duže vreme u stručnoj javnosti se govori o tome da će sadašnji protivzakonit položaj Tanjuga biti zamenjen drugim koji će biti takođe suprotan zakonu, a to je da će on doći pod okrilje Telekoma. Takođe bi trebalo proveriti informacije o vlasništvu ili planovima Telekoma da bude vlasnik i drugih medija”, rekao je Sejdinović.

(Autonomija/Beta)