Skip to main content

Šibul: Suša u Vojvodini naneće veliku štetu agraru, a država ćuti

Info 03. нов 2018.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas velika suše koja već mesecima vlada u Vojvodini može da nanese velike štete poljoprivredi, ali da država ništa ne preduzima po tom pitanju.

„Na području centralnog dela Banata u prethodnih 100 dana palo je samo 30% potrebne količine padavina, a to se može odraziti na smanjenje prinosa prvenstveno pšenice, a i drugih značajnih ozimih kultura naredne godine“, ukazao je u saopštenju predsednik Lige paora Vojvodine i član Glavnog odbora LSV Miloš Šibul.

On je dodao da posejani usevi nisu dobili dovoljnu količinu vlage, zbog čega kasni i njihov razvoj, te da im nastupajuća zima može naneti dodatnu štetu.

Šibul podseća na veliku važnost zalivnog sistema, koji je zanemaran još od devedesetih godina, navodeći da „maćehinski odnos države prema agraru, naročiti prema malim i srednjim gazdinstvima koja su najviše zastupljena, dodatno otežava politiku razvoja svesti o potrebi kvalitetnijeg uređivanja zalivnih sistema u našoj zemlji“.

On je poručio i da su vojvođanski paori posebno nezadovoljni drastičnim povećanjem cena nafte, zbog čega, uz već pomenute probleme, mogu očekivati veoma neizvesnu nastupajuću godinu.

(Autonomija)