Skip to main content

NUNS: Država da preuzme odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare

Građani 02. нов 2018.
2 min čitanja

Na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas državu da preuzme odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare.

U saopštenju koje je na konferenciji za novinare pročitala predstavnica NUNS Biljana Stjepanović navodi se da su u 2018. godini, prema evidenciji tog udruženja, zabeležena 22 slučaja napada, pretnji i zastrašivanja novinara u Srbiji.

NUNS je naveo da je od toga 16 slučajeva i dalje u postupku pred tužilaštvom i da je u jednom slučaju pokrenut sudski postupak. Navodeći podatke iz 2017. godine, Stjepanović je rekla da je tada zabeležen 31 slučaj, da je 23 i dalje u postupku pred tužilaštvom, jedan je rešen i napadaču je izrečena mera obaveznog lečenja na slobodi, dok se po jednom vodi sudski i po jednom prekršajni postupak.

„Insistiramo da se državni organi javno oglase povodom sve učestalijih pritisaka na naše kolege, koje su u poslednje tri godine čak 73 puta počinjeni od strane nosioca javnih funkcija i na taj način ohrabre novinare da rade svoj posao, a obeshrabre one koji ih u tome sprečavaju“, naveo je NUNS.

U saopštenju se navodi da je od 1991. do 2001. ubijeno, kidnapovano i nestalo 39 novinara i medijskih radnika iz Srbije i da u najvećem broju slučajeva odgovorni nisu kažnjeni.

NUNS je dodao da je svaka vlast obećavala da će hitno rešiti te slučajeve, a da se aktuelni predsednik Aleksandar Vučić i izvinio, ali ne zato i što je bio „deo režima koji je učestvovao u ubistvu“, već što se toliko čekalo da se pronađu izvršioci.

Nije Srbija ni pravna ni pravedna. Još od tragične smrti Radisave Dade Vujasinović novinari apeluju da se rasvetli njena smrt. Apeluju da država nađe i kazni one koji su u sred bela dana, precizno, hladnokrvno i profesionalno likvidirali novinara Slavka Ćuruviju i apeluju da se otkriju i kazne ubice Milana Pantića“, navodi se u saopštenju.

Na konferenciji je emitovana audio poruka oca novinarke Radislave Dade Vujasinović, Radoslava, koji je rekao da su za 24 godine uništeni i sakrivani dokazi o njenom ubistvu i da će verovatno jednog dana, „kada istina bude opet vrednost“, svi saznati šta se dogodilo. Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk rekao je da je Srbija dugo u situaciji u kojoj se svaka kritika vidi kao napad, ali da će NIN nastaviti da kritikuje i traga za istinom.

„Slažem se sa naslovnicom Ilustrovane politike. Psi zaista jesu pušteni, ali se u praksi pokazalo da psi mogu biti vezani“, rekao je Ćulibrk.

Izvršni producent N1 Igor Božić reko je da se novinari te kuće osećaju nesigurno kada dobijaju etikete poput stranih plaćenika i CIA telvizije, a da država uvek može da spreči takvu vrstu etiketiranja.

Urednik dnevnog lista „Danas“ Dragoljub Petrović rekao je da kada je reč o naslovnici Ilustrovane Politike on ne vidi problem što je tekst „Psi su pušteni“ objavljen u „relevantno nebitnom listu“, već što bi taj tekst potpisao i predsednik Srbije. „Predsednik pravi pristojnu Srbiju uz najnepristojnije medije“, rekao je Petrović.

(FoNet)