Skip to main content

Crna Gora: Nema spiskova nepoželjnih, rade se procene za pojedince

Jugoslavija 01. нов 2018.
< 1 min čitanja

Vlada Crne Gore saopštila je večeras da ne postoji nikakav spiskovi nepoželjnih osoba, već da nadležni državni organi u svakom konkretnom slučaju procenjuju koja bi lica svojim delovanjem mogla ugroziti zaštićene vrednosti i interese Crne Gore i njenih građana.

Povodom medijskih napisa o zabrani ulaska u Crnu Goru pojedinim srpskim intelektualcima, Vlada Crne Gore navela je da je izrada bezbednosnih procena u vezi sa pojedinim događajima i delovanjem pojedinaca koji bi mogli ugrožavati nacionalnu bezbednost i državne interese Crne Gore, odnosno narušavati njen ugled i dostojanstvo, stalna obaveza službi bezbednosti, prenela je Televizija Crne Gore.

„Ukazujemo da je naša ustavna i moralna obaveza da od nedobronamernih pojedinaca štitimo stabilnost i bezbednost zemlje, ali i spokoj svih njenih građana, uključujući i državotvorna, patriotska i nacionalna osećanja najvećeg broja njih“, ističe se u saopštenju.

Vlada navodi da su uvereni da bi se na sličan način ponašala svaka druga odgovorna Vlada, bilo gde na svetu. „S tim u vezi, ne samo da razumemo, već i cenimo kada predsednik Vučić i drugi srpski zvaničnici štite interese i dostojanstvo Srbije. Podvlačimo da ovaj pristup, iako nam se to želi podmetnuti, nema nikakve veze sa zabranom slobode mišljenja, već se jedino i isključivo odnosi na sprečavanje stranih državljana da u Crnoj Gori izazivaju ili podstiču netrpeljivost, vređaju ugled ili slave nasilni nestanak Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Podgorički „Dan“ je objavio da je crnogorska Uprava policije zabranila ulazak u Crnu Goru književniku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću i političaru i pravniku Dejanu Miroviću.

(FoNet/Danas)