Skip to main content

Javna akcija Antifašističke koalicije povodom Dana oslobođenja Novog Sada

Vojvodina 22. окт 2018.
< 1 min čitanja

Vojvođanske nevladine organizacije okupljene u Antifašističku koaliciju organizovaće povodom pobede nad fašizmom i oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, u utorak, 23. oktobra, akciju „Dan pobede“ i tribinu „Gde živi ekstremizam?“.

Javna akcija biće održana od 17 časova, u Zmaj Jovinoj ulici (pored Katedrale), i na njoj će aktivisti koalicije građanima deliti antifašistički materijal i brošure „Heroine i heroji antifašizma“, u kojima će podsetiti na neke od isitnskih heroja Narodonooslobodilačke borbe. U okviru akcije nastupiće i hor „Naša pjesma“ koji izvodi antifašistički i partizanski repertoar.

Na tribini „Gde živi ekstremizam?“, od 19 časova u Medija centru Vojvodine biće predstavljen deo rezultata istraživanja i mapiranja ekstremizma u Vojvodini, sprovedenih u okviru projekta „Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018“.

U debati o o posledicama takvih pojava, reagovanju institucija i države, te odgovorima na detektovane oblike ekstremizma govoriće pravnica Sofija Mandić iz Centra za podršku ženama, istoričar Milovan Pisarri iz Centra za primenjenu istoriju i predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević. Moderatorka tribine biće novinarka Vanja Đurić.

Projekat „Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018“ sprovode Centar za podršku ženama i vojvođanska Antifašistička koalicija, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Vojvođanska antifašistička koalicija 9. maja ove godine objavila je i Proglas o otporu fašizaciji društva, kojim se poziva na stvaranje društvene snage koja će promovisati vrednosti antifašizma, te pružati otpor političkim i društvenim procesima zasnovanim na totalitarizmu, autoritarizmu, kultu ličnosti, represiji, širenju straha i nasilja.

(Autonomija)