Skip to main content

Jeremić: Posejali smo seme pobune

Aktuelno 21. окт 2018.
2 min čitanja

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je danas da se Srbija nalazi u fazi „dubokog sna sa ponekim pulsom otpora“ aktuelnoj vlasti koju je opisao kao „totalitarni režim zla“.

„Narodna stranka je posejala nadu, seme pobune da se može reći ‘ne’ i ja vam sada kažeme Narodna stranka je naredna stranka koja će voditi državu“, kazao je Jeremić na sednici Glavnog odobra stranke.

On je funkcionere svoje stranke, ali i čitave opozicije pozvao da budu jedinstveni, kako bi u narednom periodu sačuvali dostojanstvo građana, tradiciju i izborili se protiv „zla koje neće otići samo od sebe“.

Jeremić je trenutno stanje u zemlji pisao kao „prokletu avliju“.

„U prokletoj avliji nema sreće, nema pravde, postoji gospodar i njegova svita, a samo za njih ta avlija nije prokleta, za sve druge jeste“, rekao je Jeremić i dodao je i da je glavni razlog zbog čega sam odlučio započene borbu, taj što se „korov i kancer se ne povlače sami od sebe“.

Jeremić je govorio o polažaju Srbije u svetu i tome da je ona pred izborom da bude „bedem“ ekstremizmu sa Bliskog istoka, kako to žele velike sile, ili da bude „veliko trgovinsko čvorište“.

Dodao je da će se Srbija i Kosovo razgraničiti početkom 2019. godine.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je istinu da je njegova politika po pitanju Kosova „doživela krah“, jer je shvatio da nije dobio podršku građana, ali da zapravo „iza kulisa“ nastavlja da vodi politiku razgraničenja.

On je kazao da će Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači poptisati sveobuhvatni sporazum u prvom kvartalu naredne godine.

„Razgraničenje znači da sa one strane granice, koja više neće biti administrativna linija, da će ostati 90 odsto teritorije pokrajine KiM i delovi onoga što zovemo jug Srbije, a što Albanci zovu Preševska dolina“, upozorio je Jeremić.

Dodao je i da razgraničenje znači da Kosovo postaje punopravni član Ujedinjenih nacija, što je uvod u stvaranje „Velike Albanije“.

„U međunarodnom pravu ne postoji ništa što može da spreči dve članice UN da se ujedine u jedinstvenu državu. Kada govorim o Velikoj Albaniji, govorim o jednoj neizbežnoj i realnoj opasnosti“, rekao je on.

Jeremić je upozorio i da kada se jednom „u miru odreknete teritorije“, da to postaje jedinstven primer i da će tako postupati drugi sa sličnim aspiracijama.

Lider Narodne stranke je kazao i da nije daleko trenutak kada će aktuelni režim biti pobeđen, koji je postao simbol „agresivnosti i bahatosti“.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se nastavi da se zaliva seme jedinstva, kako bi došlo do povratka države njenim građanima.

„Uveren sam da taj trenutak nije mnogo daleko, u šta se sumnja gledajući televiziju u kojoj se smenjuje politički i nepolitički rijaliti“, rekao je on.

Nakon obraćanja Jeremića, sednica Glavnog odbora Narodne stranke je zatvorena za javnost, a kako je najavljeno, iza zatvorenih vrata analiziraće se rad stranke i biće donet i niz pravilnika.

Narodna stranka zvanično je formirana 22. oktobra prošle godine.

Glavni odbor Narodne stranke počeo je minutom ćutanja u znak sećanja stradalima u Drugom svetskom ratu.

(Beta)