Skip to main content

FHP: Još uvek nema pravde za žrtve zločina u Lovasu

Građani 18. окт 2018.
2 min čitanja

Fond za humanitarno pravo (FHP) upozorio je danas da nerazumno dugo trajanje krivičnog postupka za zločin u kojem je tokom oktobra i novembra 1991. godine ubijeno oko 70 meštana Lovas u Hrvatskoj, uglavnom hrvatske nacionalnosti – stvorilo nepoverenje kod porodica žrtava u institucije Srbije i to da će im one ikada omogućiti ostvarivanje pravde za patnje koje su preživele.

U saopštenju FHP ističe se da se danas navršava dvadeset sedam godina od tog zločina, za koji se pred domaćim sudom već više od 10 godina vodi krivični postupak, koji do danas nije pravosnažno okončan.

„Naređenjem komandanta Druge proleterske gardijske motorizovane brigade Jugoslovenske Narodne Armije (JNA) Dušana Lončara, JNA je10. oktobra 1991. godine započela artiljerijski napad na Lovas. U narednih mesec dana, sve do sredine novembra 1991. godine, pripadnici srpskih snaga – uključujući pripadnike civilnih vlasti, teritorijalne odbrane (TO), milicije Tovarnika i dobrovoljačke jedinice ‘Dušan Silni’– na različitim mestima u selu ubili su oko 70 meštana Lovasa, dok su većinu kuća opljačkali i zapalili. Najmasovni zločin je počinjen 18. oktobra 1991. godine, kada su pripadnici TO i jedinice ‘Dušan Silni, koristeći ih kao živi štit, naterali 51 meštanina Lovasa da očiste lokalno polje od mina koje je JNA prethodno postavila. Od eksplozije mina stradalo je oko 20 meštana, dok je većina bila ranjena“, navodi se u saopštenju FHP.

Podseća se da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 2007. godine podiglo optužnicu protiv 14 lica za ubistvo 69 meštana Lovasa, te da je do danas broj žrtava smanjen na svega 28, jer su u međuvremenu petorica optuženih preminula.

„Nerazumno dugo trajanje prvostepenog postupka u predmetu Lovas je dovelo do toga da su u tom periodu petorica optuženih preminula, a broj žrtava obuhvaćenih optužnicom u značajnom broju je umanjen, čime je veliki broj članova porodica ubijenih ostao uskraćen za pravdu“, napominje se u saopštenju.

FHP je zatražio od institucija Srbije koje su nadležne za procesuiranje ratnih zločina da odgovornije pristupe procesuiranju ratnih zločina, ispunjavajući svoje zakonske obaveze, kako bi povratili poverenje žrtava u to da je ostvarivanje pravde nakon gotovo tri decenije od završetka sukoba i dalje moguće.

(Autonomija)