Skip to main content

Euro-barometar: Građani daju podršku EU

Planeta 17. окт 2018.
< 1 min čitanja

Najnoviji Eurobarometar pokazao je kako 68 odsto evropskih građana smatra da njihova zemlja ima koristi od članstva u Evropskoj uniji, dok u Hrvatskoj 66 odsto ispitanika iskazalo isti stav, saopštila je Kancelarija Evropskog parlamenta u Hrvatskoj.

Poslednji Eurobarometar, istraživanje koje ispituje stavove javnosti o Evropskoj uniji, sprovedeno je u septembru i pokazalo kako 62 odsto evropskih građana misli da je članstvo u evropskom bloku dobro za njihovu državu, a 68 odsto ispitanika smatra da članstvo omogućava razne koristi.

To predstavlja najvišu zabeleženu podršku Evropskoj uniji od 1983., navodi se u saopštenju Kancelarije Evropskog parlamenta u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj 66 odsto ispitanika smatra da zemlja ima koristi od EU članstva. Kao glavne razloge navode da EU otvara nove poslovne mogućnosti, doprinosi ekonomskom rastu, održavanju mira i jačanju bezbednosti.

Istraživanje pokazuje da 44 odsto hrvatskih građana ocenjuje pripadnost EU kao dobru stvar, što predstavlja 8 procenata više u odnosu na prethodni Eurobarometar iz aprila.

Broj građana koji se negativno izjasnio o članstvu u EU ostao je nepromenjen i iznosi 14 odsto, penosi index.hr.

(FoNet/Danas)