Skip to main content

NDNV: Druga tribina iz serijala Srbija posle Vučića u četvrtak u Pančevu

Vojvodina 17. окт 2018.
< 1 min čitanja

Druga tribina iz serijala “Srbija posle Vučića” biće održana sutra uveče u Pančevu, a razgovaraće se o nacionalizmu i suočavanju s prošlošću, najavilo je danas Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Na tribini će govoriti istoričarka Dubravka Stojanović, sociološkinja Janja Beč Nojman i novinari Nenad Živković i Dinko Gruhonjić, a publika će moći i uživo da je prati preko Fejsbuk stranice Autonomije.

“Dok Srbija navodno juri ka EU i navodno želi da se modernizuje i usvoji evropske vrednosti, u zemlji se dešavaju potpuno suprotni, degenerativni procesi čiji su simboli Aleksandar Vučić i njegova neprikosnovena vlast. Uspostavljena je nekontrolisana svevlast, urušen je institucionalni sistem, ukinuto je pravo na drugačije mišljenje…”, navodi se u pozivu na tribinu.

Dodaje se da predstavnici vlasti stvaraju “veoma opasnu atmosferu nasilja”, tako što u javnim nastupima neretko koriste govor mržnje, reprodukuju stereotipe, napadaju one koje smatraju protivnicima, uključujući tu i predstavnike drugih nacionalnih zajednica i susednih zemalja.

“To nije čudno s obzirom na činjenicu da su u pitanju isti ljudi koji su tokom devedesetih učestvovali u kreiranju i realizaciji zastrašujućih zločina. Zahvaljujući njima i medijima bliskim vlasti, koji na najdrastičniji način krše profesionale i etička pravila, neretko huškajući na rat – situacija u regionu nikada nije bila gora nego danas od devedesetih godina”, ocenjuje se u pozivu.

Navodi se da će učesnici tribine pokušati da odgovore na pitanja kako će izgledati Srbija posle Vučića, da li će imati snage da se suoči sa svojom prošlošću i pobedi nacionalizam koji je prepreka bilo kakvom napretku, kakvu ulogu u svemu tome ima međunarodna zajednica s obzirom na rast popularnosti populističkih, nacionalističkih i ksenofobnih partija širom sveta i kakva je uloga Rusije.

Tribina počinje u 18 sati, u klubu “Kupe” u Pančevu, a organizuju je NDNV, forumZfD iz Beograda i Građanska akcija Pančevo.

(Autonomija)