Skip to main content

Studija: Seksualno uznemiravanje u evropskim parlamentima

Marginalci 16. окт 2018.
2 min čitanja

Seksizam, zlostavljanje i nasilje nad ženama su rasprostranjeni u parlamentima širom Evrope, pokazala je nova studija Interparlamentarne unije (IPU) i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE).

Danas objavljeno istraživanje je pokazalo da je 85 odsto poslanica doživelo psihološko nasilje u parlamentu, kao i da je veća verovatnoća da poslanice mladje od 40 godina budu meta uznemiravanja.

Žensko osoblje u parlamentu trpi više seksualnog nasilja nego poslanice, navodi se u istraživanju i dodaje da većina parlamenata u Evropi nema mehanizme koji bi omogićili ženama da govore o problemima uznemiravanja i zlostavljanja.

Istraživanje IPU i PACE je uradjeno na osnovu razgovora sa 123 žene iz 45 evropske zemlje.

Od intervjuisanih žena, 47 odsto je reklo da je dobilo pretnje smrću, silovanjem ili batinama, 68 odsto je reklo da su bile mete seksističkih komentara u vezi sa svojim izgledom i stereotipima, dok je 25 odsto pretrpelo seksualno nasilje.

Od 81 poslanice s kojima je razgovarano, 25 odsto je reklo da je na poslu trpelo neki oblik seksualnog nasilja, dok je od 42 žene koje rade u parlamentima 40,5 odsto reklo da su bile mete seksualnog nasilja, što pokazuje da ulogu ima i odnos moći.

Predsedavajuća PACE Lilijan Mori Paskje rekla je da studija ukazuje na tužnu realnost.

„Pokret I ja (MeToo) nije se raširio u svetu politike. Sve dok opstaje nejednakost žena i muškaraca, nijedna žene neće biti zaštićena od nasilja i uznemiravanja“, rekla je Mori Paskje.

U studiji se navodi da su u 69 odsto slučajeva počinioci bili poslanici muškarci.

Jedna od žena s kojom je razgovarano je ispričala šta se dogodilo njenoj koleginici koja je radila kao asistentkinja poslanika.

„Na poslovnom putu je pokušao da je natera da udje u njegovu sobu. Slao joj je poruke sa seksualnom konotacijom i pretio da će biti otpuštena ako se ne povinuje. Ona ga je prijavila. Ipak, ona je morala da da ostavku, dok je on i dalje poslanik“, rekla je ona.

(Beta)