Skip to main content

Proglašene dve liste na izborima za ukrajinski nacionalni savet

Info 16. окт 2018.
2 min čitanja

Nosilac izborne liste „Tvoj narod, tvoj glas – Zajedno za Ukrajince“ Miroslav Hočak izjavio je danas da je Republička izborna komisija (RIK) potvrdila prijem materijala, te da će ova lista nastupiti pod brojem dva na predstojećim izborima za nacionalne savete nacinalnih manjina u Srbiji, koji će biti održani 4. novembra.

Hočak je za agenciju Beta rekao da lista okuplja mahom mlade ljude i nestranačke ličnosti, te da im je cilj da rad Nacionalnog saveta Ukrajinaca u Srbiji učine mnogo transparentnijim i bližim ukrajinskoj zajednici.

„Na listi su se okupili ljudi koji žele da rade na degetoizaciji ukrajinske omladine u Srbiji, da priključe što više novih mladih kadrova i uključe ih u zajednicu“, kazao je Hočak i dodao da je u prethodnom periodu rad sa omladinom bio „katastrofalan“, te da gotovo nije ni postojao.

Prema njegovim rečima, plan je da se ponovo pokrene organizovanje letnjih škola u Srbiji, da se obezbedi kvalitetnije informisanje na ukrajinskom jeziku i da se pokrene regionalna saradnja sa ostalim ukrajinskim zajednicama u okolnim državama.

„Niko osim nas ne može da ispuni obećano, jer druge liste uglavnom samo pričaju šta je potrebno, ali nemaju znanja i potrebne moderne alate da bi dostigli te ciljeve. Mi imamo i mlad i moderan kadar za to“, kazao je Hočak.

Republička izborna komisija potvrdila je još jednu listu za izbore za ukrajinski savet pod brojem jedan, i pod nazivom „Kolomejka – Nikola Ljahović“, koju je 14. oktobra podnelo Udruženje Društvo za negovanje ukrajinske kulture „Kolomejka“ iz Sremske Mitrovice.

Lista „Kolomejka“ ima 13 kandidata, a kako je navedeno u RIK-u, uz nju su podneta ukupno 62 pravno valjana overena potpisa birača o podršci.

Hočak je dodao da će prema njegovim informacijama na izborima za Savet ukrajinske nacionalne manjine najverovatnije biti još nekoliko lista, što je ocenio kao „dobru konkurenciju“ i pozvao sve glasače upisane u poseban birački spisak, da izađu na glasanje.

(Beta)