Skip to main content

Protest trudnica i porodilja: Zakon je ponižavajući, nedopustiv i diskriminatorski

Aktuelno 25. сеп 2018.
3 min čitanja

Protestna šetnja trudnica i porodilja završena je nešto pre 19 časova ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu pozivom na usvajanje izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se, između ostalog, traži da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade.

Skupu pod sloganom „Mame su zakon“ prisustovalo je oko 1.000 građanki i građana, koje su prošetali od Trga Nikole Pašića do zgrade Vlade Srbije gde su izneli zahteve nakon što su sa razglasa puštane dečije pesme.

Novinarka Tamara Spaić ukazala je da današnji protest nije stranački, već građanski, te da se nada da majke niko neće proglašavati opozicijom i petom kolonom.

„Ovo je protest protiv diskriminatorskih i ponižavajućih planova jednog zakona, koji smo dugo čekali i koji je najavljivan kao spas za populacionu politiku Srbije“, kazala je ona i dodala da odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom diskriminišu žene.

„Mame su zakon“, kazala je Tamara Spaić i ukazala da je Srbija 211. po broju rođenih beba na 1.000 stanovnika, a deveta po broju umrlih.

Navela je da vlast stalno petlja s parama, umanjuje radna prava i uslovljava socijalnu pomoć prinudnim radom, dok novac troši na fontane koje pevaju i novogodišnju rasvetu u septembru.

Novogodišnja rasveta košta pet miliona evra za jednu sezonu. Milion evra se izdvaja za podsticanje nataliteta„, kazala je novinarka i dodala da taj Zakon pokazuje da li je srpsko društvo u stanju da gradi ljude i vaspita decu.

Poslanica Pokreta centra Tatjana Macura nakon što je obukla majicu sa natpisom „Mame su zakon“ ukazala je da protest nije politički, već da je posvećen mamama, koje neće odustati od borbe jer žele da trudnice i porodilje žive dostojanstveno.

Navela je da su predložene izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koje je ona ranije danas sa porodiljama i trudnicama predala Skupštini Srbije, proizašle iz razgovora sa građankama i građanima nezadovoljnim lošim odredbama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

„Nije nam se svidelo da buduće porodilje moraju raditi 18 meseci da bi ostvarile pravo na naknadu“, kazala je ona i dodala da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade.

Novca u budžetu ima, ali nije pravilno raspoređen, navela je ona i dodala da „baš lepo sija novogodišnja rasveta u septembru“, dok na Slaviji „peva fontana“.

„Pohvaljujemo ministarstvo što je prepoznalo potrebu da porodice imaju treće i četvrto dete, ali nisu prepoznali potrebu porodica da imaju prvo i drugo dete“, kazala je Tatjana Macura.

Kritikujući to što neke žene primaju naknadu od hiljadu, dve ili tri hiljade dinara za mesec dana, ona je navela da je određeno koliko majka može minimalno da primi, ali ne i maksimalno.

„Mi, žene, znamo šta hoćemo. Hoćemo izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Hoćemo da odmah krene rasprava i da nam se omogući da se predlog usvoji. Gori nam kuća, ovo je korak broj jedan. Mi ne odustajemo, bićemo istrajni“, poručila je ona.

Trudnica Stefana Zarić (25) ukazala je da su žene uvek na razgovoru za posao pitane da li su udate ili ne, da li planiraju decu ili da li ih već imaju.

„Diskriminisane smo i pre no što zasnujemo bilo kakav radni odnos“, kazala je ona i dodala da izjave pojedinih zvaničnika jasno ukazuju da su poslodavcu potrebne da rade, a ne da rađaju.

„Ovim zakonom ponižene smo do kraja„, poručila je Stefana Zarić.

Magistar ekonomije Danijel Nikolić istkala je da je ona porodilja oštećena kako akutelnim, tako i prethodnim zakonom.

„Danas je Tatjana Macura predala predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Nadam se da će u celosti biti usvojen. Mame su zakon. Mame i deca su prioritet“, kazala je ona

Mlada majka Milena Jovičić ukazala je na probleme koje mlade majke imaju sa ugovorima o zaposlenju i ocenila da je Zakon o finansijskoj podršci porodicama degradirajući i sramotan.

„Umesto da podržava mlade da rade na natalitetu on nas predstavlja kao da smo prevaratni. Naša deca zaslužuju miran i lagodan život. Država treba da podrži buduće građane koji se nalaze u našim stomacima. Mi nismo slabiji pol, već izuzetno jaka strana ove države“, poručila je ona.

Poslanica Pokreta centar Ljupka Mihajlovska pozvala je okupljene da zapevaju: „Blago nama, teško vama, teško svima sa mamama“.

Učesnici šetnje držali su transparente – „Solidarnost“, „Ručak za mesec dana sa 1.700 dinara – neka hvala“, „Bebe da se rađaju a ne sićom da nas gađaju“, „Deca su zakon“, „Novogodišnja rasveta preča od deteta“.

Šetnja je protekla mirno, a za saobraćaj je bio zatvoren deo Trga Nikole Pašića u pravcu ka Bulevaru kralja Aleksandra, a potom deo Ulice Kneza Miloša, što je stvorilo velike saobraćajne gužve.

(Beta)