Skip to main content

Sloga: Ministar štiti kompaniju Beograd na vodi od odgovornosti za pogibiju radnika

Aktuelno 23. сеп 2018.
< 1 min čitanja

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ optužili su danas ministra za rad Zorana Đorđevića da „otvoreno štiti“ kompaniju Beograd na vodi od odgovornosti za pogibiju dvojice radnika na tom gradilištu.

Sindikati su u saopštenju upitali ministra zašto istragu o pogibiji dvojice radnika vode „samo“ MUP i tužilaštva, „a ne i Inspekcije rada u čijoj je to osnovnoj nadležnosti“.

Pojedini investitori i poslodavci u Srbiji su jači od institucija države, Ministarstva rada i Inspekcije rada kada su krajnje skandalozno prihvatili saopštenje te kompanije kao zvanični izveštaj i time ga svesno ili nesvesno proglasili kompetentnim za inspekcijske poslove u ime države“, navela je Sloga.

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je ranije da će izveštaj o pogibiji radnika na gradilištu Beograda na vodi biti objavljen kada to dozvole tužilaštvo i MUP, i da je na MUP-u da istraži da li je stvarno bila nesreća ili su u pitanju neke druge okolnosti.

„Mi svaki put izlazimo (sa izveštajem), ali ovde je bila jedna specifičnost. To je jedini slučaj kada je i sam investitor izašao i dao potpunu informaciju – da su radnici bili prijavljeni, obučeni, opremljeni za sve. Sve ostalo što bismo mi rekli, bilo bi samo ponavljanje toga“, kazao je Đorđević.

On je kazao da ministarstvo ne može da iznosi „ostale detalje“ jer su slučaj preuzeli MUP i tužilaštvo.

Dva radnika na gradilištu „Beograda na vodi“ poginula su 14. septembra pri, kako je u MUP-u rečeno, padu sa 22. sprata. Nakon toga, kompanija „Belgrejd voterfront“ u saopštenju je izrazila veliko žaljenje zbog tragičnog događaja i izjavila saučešće porodicama dvojice radnika.

(Beta)