Skip to main content

Vašington post: Prekrajanje granica užasna ideja

Aktuelno 20. сеп 2018.
2 min čitanja

Ideja lidera Srbije i Kosova o razmeni teritorija ogroman je rizik za širi region, jer bi mogla da posluži kao zloslutan presedan za lidere koji gaje separatističke ambicije, piše Džudi Dempsi u autorskom tekstu za Vašington post.

Ono što kosovski predsednik Hašim Tači naziva prilagođavanjem granica moglo bi da podstakne nacionaliste u tom delu Evrope da postave slične zahteve. To bi moglo da bude destruktivna inspiracija za Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Makedoniju, gde nacionalistički pokreti i pojedini lideri teže da imaju etnički homogene zemlje.

Podsećajući da bi plan podrazumevao zamenu Severne Mitrovice, gde su Srbi u većini, za Preševsku dolinu, gde su Albanci u većini, autorka dodaje da se etnički Albanci u Mitrovici i Srbi u Preševskoj dolini već bune jer nije jasno šta će se dogoditi sa njima kad ostanu manjine. Potencijal za konflikt je ogroman posebno zbog toga što se ni Vučić ni Tači nisu obratili srpskoj odnosno albanskoj zajednici da im objasne šta bi razmena teritorija značila za njih, dodaje autorka.

Uz ocenu da ni na samom Kosovu nije dovoljno stabilno za razmenu, Dempsi piše da izvan Kosova i Srbije predlog o razmeni teritorija nosi velike rizike. Prilagođavanje granica do kojeg retko dolazi u miru (raspad Čehoslovačke je redak izuzetak) zahteva snažne i demokratske institucije koje će omogućiti da sve protekne u miru, dok su na Balkanu te institucije veoma slabe, ekonomijama dominiraju lokalni oligarsi, korupcija je raširena, a civilno društvo je pod ogromnim pritiskom političkih elita, dodaje se.

Navodeći kao primer Bosnu i Hercegovinu, autorka piše da bi srpsko-kosovski dogovor i Hrvatima i Srbima mogao da pruži zlatnu priliku da se sjedine sa Hrvatskom, odnosno sa Srbijom, a u Makedoniji bi mogli da ga iskoriste makedonski nacionalisti koji se protive sporazumu s Grčkom i albanski nacionalisti koji bi mogli tražiti sopstvenu autonomiju.

Rizici se, najkraće rečeno, ne smeju potcenjivati. Evropa je već zapljusnuta nacionalističkom antiimigrantskom i populističkom politikom koja se zasniva na etničkom identitetu. Čak i ako se srpski i kosovski lideri obavežu da će njihovi planovi o promeni granica važiti samo za Srbiju i Kosovo, nema predloga kako bi se to obećanje i garantovalo, piše Džudi Dempsi u Vašington postu.

(Beta)