Skip to main content

LSV: Mediji nacionalnih zajednica ugašeni, a ministarstvo se hvali uspesima

Vojvodina 16. сеп 2018.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) oštro je danas kritikovala ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića zbog izjava o napredovanju informisanja na jezicima nacionalnih manjina i navela da u mnogim sredinama u Vojvodini uopšte ne postoji informisanje na manjinskim jezicima.

“Znaju li nadležni u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da u Zrenjaninu, gradu u kojem su u službenoj upotrebi četiri jezika, ne postoji ni sekund informisanja u elektronskim medijima na mađarskom, rumunskom i slovačkom jeziku. Slično je u Somboru, Vrbasu, Temerinu, ali i mnogim drugim manjim sredinama u Vojvodini”, naveo je član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine Tibor Vaš u saopštenju za javnost.

Ocenio je da je proces privatizacije lokalnih medija “praktično ukinuo informisanje na jezicima nacionalnih zajednica u većini gradova i opština Vojvodine”.

“Informisanje na jezicima nacionalnih zajednica je u lošem stanju, a Srbija mora učiniti brojne korake u pravcu poboljšanja stanja, ako želi da uspešno završi pregovore sa Evropskom unijom. Poglavlje 23 reguliše i prava nacionalnih zajednica, te je sasvim jasno da trenutno stanje ni izbliza nije zadovoljavajuće”, naveo je Vaš.

On je optužio Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da se “samo deklarativno” zalaže za poboljšanje položaja nacionalnih zajednica.

“Postavlja se pitanje na kojim će to medijima nacionalne zajednice biti informisane? Zna li ministar Ružić da je nestalo na desetine medija koji su informisali na jezicima nacionalnih zajednica?”, naveo je Tibor Vaš.

(Autonomija)