Skip to main content

TS: Novi ustavni amandmani neće smanjiti politički uticaj na pravosuđe

Građani 14. сеп 2018.
< 1 min čitanja

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da novi ustavni amandmani neće smanjiti politički uticaj na pravoduđe.

„Sadašnji predlog, prema kojem će svega 50 odsto članova budućeg sudijskog i 40 odsto članova novog tužilačkog saveta birati same sudije i tužioci, a ostale narodni poslanici, ne može se smatrati dobrim“, navodi se u saopštenju.

TS je naveo da je tačno da bi situacija u kojoj bi prevashodno sudije i tužioci odlučivali o svojim kolegama nosila rizike, ali te rizike treba otkloniti zakonskim normama koje bi povećale javnost rada pravosudnih saveta i smanjile prostor za njihovo diskreciono odlučivanje, a ne posrednom političkom kontrolom, kroz grupu „istaknutih pravnika“ koje će izabrati skupštinska većina.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da je smanjenje političkog uticaja na rad Visokog saveta sudstva i Državno veće tužilaca moglo da se ostvari i nezavisno od ustavnih promena, da je bilo volje.

„Pošto su Vlada i Skupština još 2013. zaključile da nije primereno da ministar pravde i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe budu članovi pravosudnih tela, ti političari su mogli odmah da prestanu da učestvuju u izboru i razrešenju sudija i tužilaca“, rekao je Nenadić.

On je ocenio da i dalje postoji prostor da se smanje uticaji na pravosuđe kroz promenu prakse, „za početak tako što će nadležni javni tužilac, a ne politički funkcioneri, obaveštavati javnost o tome šta je urađeno i šta treba da bude učinjeno u gonjenju počinilaca krivičnih dela“.

(Beta)