Skip to main content

Građanska Vojvodina: Gradska vlast i investitori doveli u opasnost zdravlje i živote Novosađana

Izdvajamo 14. сеп 2018.
2 min čitanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina pozvala je danas građane Novog Sada da se samoorganizuju i da brane zdravlje i život sebe i svoje dece od gradske vlasti i investitora u tržni centar “Promenada”, koji su, prema navodima koje su preneli mediji, Novi Sad doveli u opasnost od poplava, nedostatka pijaće vode i oštećenja celih naselja.

“Zahtevamo od gradskih vlasti da pod hitno reaguju i da odmah zaustave izgradnju ‘Promenade’ dok god problem ne bude rešen. Pitamo se takođe kako je moguće da su nadležni organi dopustili da se ovako nešto desi, šta su radile nadzorne i inspekcijske službe, šta je radio gradonačelnik, sem što je sanjao o rušenju Spensa, a dosanjao da će se investicijom u ovaj besmisleni ‘kapitalni objekat’ srušiti pola Novog Sada, dok će celi grad ostati bez kanalizacije i bez pijaće vode”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Pozvali su građane da “stanu na put” gradskoj vlasti koja “sprovodi nerazumne građevinske poduhvate” koji za cilj nemaju podizanje kvaliteta života, već ostvarivanje “enormnih zarada raznoraznih interesnih i kriminalnih grupa na račun građana”.

“Za pobunu međutim, nije dovoljno biti aktivan na Fejsbuku i Tviteru. Građani Novog Sada moraju da se samoorganizuju i da brane svoj grad od nasilnika, jer je aktivni otpor na ulici jedini jezik koji nasilnici razumeju. Već sutra će biti kasno”, ocenila je Građanska Vojvodina.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koja je deo gradske vlasti, juče je saopštila da neodgovorni investitor nije ispoštovao projekat izgradnje objekta “Promenade” i nije na odgovarajući način rešio problem sa podzemnim vodama pa su oko objekta izgradili bunare pomoću kojih crpe višak podzemnih voda i tu vodu u ogromnim količinama potom potiskuju u kanalizaciju, što za posledicu može da ima ozbiljne poplave u gradu nakon prvih ozbiljnijih padavina.

Zatim, zbog postupanja neodgovornog investitora, smanjuje se nivo vode u bunarima iz kojih JKP Vodovod i kanalizacija crpi pijaću vodu za Novosađane, što znači – kako je naveo LSV – da će glavnom gradu Vojvodine zapretiti i nestašica pijaće vode.

Takođe, kao posledica crpljenja podzemnih voda ispod objekta “Promenade”, opada nivo podzemnih voda i u okolini, gde bi brojne zgrade mogle početi da tonu, da pucaju i da se ruše.

Građansku Vojvodinu čine Građanska akcija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.

(Autonomija)